Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Там е много красиво. И няма коронавирус
Автор: Екип Varna24.bg 21:05 / 25.03.2021Коментари (0)2363
©
23 новозаразени за един ден: никога преди и никога след това Фарьорските острови не са регистрирали повече инфекции, отколкото на онзи 23 август 2020 година. По-късно, през декември, броят на новите зарази отново "скочи": 19 нови случая за 24 часа. И това като че ли бе всичко: от 26 февруари насам осемнайсетте острова в северната част на Атлантическия океан официално се водят за зона, свободна от коронавируса, пише "Deutshe Welle".

Как го постигат?

На Фарьорските острови, които официално принадлежат към Дания, живеят около 50 000 души, които се препитават основно от риболов, туризъм и овцевъдство. Островите се намират в северния Атлантически океан, горе-долу по средата между Шотландия и Исландия.

Тяхната отдалеченост е първият важен фактор, който обяснява защо там пандемията може по-лесно да бъде контролирана. Показва го и примерът с други островни държави - Нова Зеландия например, където на моменти нямаше никакви нови инфекции. Освен това до Фарьорските острови се стига само през пристанището на столицата Торсхавн или през летището на град Вагар. А това позволява надежден контрол на всички пристигащи.

Препоръки вместо забрани

Наскоро премиерът Бардур Стайг Нилсен обясни в статия за "Гардиън“ как архипелагът се справя с пандемията: "Заложихме на по-различна стратегия: много по-рано от други правителства решихме да променим поведението на населението - но не със забрани, а с препоръки към гражданите“.

"Подаряваш доверие и в отговор получаваш същото“ - така Нилсен формулира тайната на успеха на Фарьорските острови в борбата срещу коронавируса. Той все пак признава, че в случая много е помогнал и късметът. А под късмет има предвид географското положение на островите. От началото на пандемията там са регистрирани всичко на всичко 658 инфекции и един-единствен смъртен случай.

Почти нормално ежедневие

Жителите на Фарьорските острови вече се радват на редица свободи, за които хората от континентална Европа могат само да мечтаят. В началото на март беше отменено задължението да се ходи с предпазна маска. Ден по-късно стартира и новият футболен сезон със зрители по трибуните. "Тук отново водим нормален живот. Много съм щастлив, особено като виждам какво се случва по света“, казва германецът Кевин Шиндлер, който е помощник-треньор на столичния футболен клуб HB Torshavn.

За изтормозените от пандемията европейци идеята за почивка на Фарьорските острови изглежда особено привлекателна. Но тамошните власти са издигнали редица бариери пред пристигащите.

Привилегии за ваксинираните

В момента всички пристигащи на островите са длъжни да представят негативен тест за зараза с коронавируса, който трябва да е направен в рамките на 72 часа преди пътуването. На място пътниците отново биват тествани, а шест дни по-късно тестът задължително се повтаря. Дотогава те трябва да останат под карантина. Тези правила ще важат поне до края на юни. Освен това полетите до Фарьорските острови са силно разредени: на ден кацат не повече от пет самолета - основно от Дания, Ирландия и Шотландия.

За ваксинираните обаче са предвидени изключения: за всички, които могат да удостоверят, че са били ваксинирани, от 1 април отпада задължителната 6-дневна карантина. А това означава, че за тях няма никакви препятствия да прекарат почивката си на Фарьорските острови. Трябват им само по-топли дрехи, защото дори в разгара на лятото температурата там се движи около 13 градуса по Целзий.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: