Тава може да направи само широкоскроеният папа Франциск

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
22:56 / 25.07.2022
834
Папа Франциск се извини днес за "злото", причинено на коренното население на Канада. Това се случи в първия ден от шестдневната му визита, посветена на проблема с десетилетията злоупотреби в католическите институции.

Молбата на лидера на 1,3 милиарда католици в света беше посрещната с аплодисменти от тълпа от хора от Първите нации, метиси и инуити в Масквасис, в западната част на провинция Албърта. Някои от тях са били отнети от семействата си като деца в резултат на политика, заклеймена като "културен геноцид".

"Съжалявам", каза 85-годишният понтиф, който остана седнал, докато произнасяше обръщението си на мястото на едно от най-големите от печално известните бивши канадски училища-интернати за деца от коренното население.

"Смирено моля за прошка за злото, извършено от толкова много християни срещу коренното население", каза папата, като официално призна, че "много членове на църквата" са сътрудничили в "културното унищожение и насилствената асимилация".

Няколкостотин души, много от които в традиционни облекла, присъстваха заедно с канадския министър-председател Джъстин Трюдо и Мери Саймън - първият генерал-губернатор на страната от коренното население.

Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Нови земетресения разклатиха Балканите
Изкуствен интелект стана говорител на Министерство на външните ра...
Огромна инвестиция даде тласък на едно от най-известните летища в...
Силно земетресение удари Хърватия
Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Възстановит...
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).