Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Терористи-туристи действали в Бургас, били с паспорти от Австралия и Канада?
Автор: Екип Varna24.bg 09:07 / 31.01.2013Коментари (0)1342
© Impact Press Group
Терористичната група, отговорна за атентата в Бургас, се състои от араби с двойно гражданство, единият от които има австралийски паспорт. Това е едно от разкритията, до които са стигнали службите за сигурност при разследването на бомбената атака от 18 юли 2012 г. В атентата загинаха един българин и шестима израелци.

Арабинът с австралийски паспорт не е бил в директна комуникация с извършителя на атентата, но е бил засечен по същото време у нас, като има косвени доказателства, че двамата са свързани. След като самоличността на помагача била установена, името му е било дадено за издирване и са били информирани австралийските власти.

От ASIO - австралийската национална служба за сигурност в Канбера, обаче отговорили, че заподозреният не се намира на територията на Австралия.

За други двама от помагачите в терористичния акт има информация, че са с канадски паспорти.

Тази следа все още не е потвърдена на 100%, но разследващите стигнали до нея заради френскоезичната връзка в атентата.

Терористът, разкъсан от бомбата на летището в Бургас, бе с френско име от щата Луизиана, но с документ за правоуправление, издаден от щата Мичиган.

Вторият подобен документ, също на човек от Луизиана и също уж издаден в Мичиган, бе намерен десетина дни по-късно захвърлен на крайпътен паркинг на главен път Е 70 между Варна и Шумен.

Почти веднага става ясно, че и двата документа са фалшиви. Разследващите обаче разбират, че подобни шофьорски книжки от Мичиган са особено популярни в Канада. Потвърждение за това има в интернет.

Преди 6 г. във форум на yahoo canada собственик на бар в Торонто се оплаква, че има много клиенти с шофьорски книжки от Мичиган, и се съмнява, че повечето от тях са подправени.

Групата, свързана с атентата в Бургас, по всяка вероятност е от т.нар. терористи-туристи - хора с двойно гражданство, говорещи западни езици, с поведение, маниер и начин на обличане, които не се отличават от западните стандарти.

В доклад на австралийските служби се казва, че Йемен се очертава като един от центровете за набиране на младежи джихадисти, повечето родени и учили на Запад. Един от харизматичните шейхове на "Ал Кайда" на Арабския полуостров" (АКАП) проповядвал на кандидатите, че трябва да пътуват по света и да действат на избраното място, използвайки всички средства на разположение, без да търсят допълнителни санкции.

Целевият профил на АКАП е млад мъж (между 20 и 30 г.), говорещ добре английски или френски, роден или живял на Запад, по възможност с чуждо гражданство.
Заради т.нар. терористичен туризъм австралийските власти са въвели режим за анулиране на паспортите на двойни граждани, за които има данни, че са предприемали съмнителни пътувания в рискови зони като Афганистан, Йемен, Сомалия, Пакистан, Сирия и Ливан.

В ASIO за 2012 г. има данни за повече от 100 души, които са с двойно гражданство и за които се предполага, че са се включили в сирийския конфликт. Имената на някои са установени, след като са били убити или задържани от режима на Башар Асад. Въпреки това в последните 2 г. броят на австралийците с паспорти, отменени от съображения, свързани с националната сигурност, е спаднал рязко.

Официалната статистика показва, че към 2008 г. 50 австралийски граждани са загубили паспортите си по подозрение, че са били ангажирани с джихад или тероризъм в чужбина. За 2009 г. случаите са 19. В тази графа са попаднали 9 души през 2010-2011 г. и само 3-ма през 2012 г.

Властите в Камбера са убедени, че отнемането на паспорти е ефикасно средство, чрез което може да се попречи на австралийски граждани да пътуват в чужбина, за да се обучават, подкрепят или участват в тероризъм. ASIO използва това право като превенция сред подозрителни лица в мюсюлманската общност в Австралия. Експерти по тероризъм обаче твърдят, че австралийското контраразузнаване няма достатъчно агенти сред мюсюлманите и се е ограничило в наблюдението само на хора от ливанската общност.

В Канада също имат подобен проблем, а с появата на всеки нов фронт някъде по света се увеличава и мониторингът на службите сред рисковите групи с двойно гражданство.
Миналата година Ричард Фадън, шефът на канадската служба за сигурност и разузнаване, докладва пред парламента в Отава, че между 45 и 60 канадски граждани са заминали или са имали намерение да заминат зад граница, като целта им е била да участват във въоръжен джихад или други форми на екстремизъм.

Източник: в. "24 часа"




Още по темата: общо новини по темата: 176
18.07.2023 »
19.03.2023 »
08.03.2023 »
18.07.2022 »
10.05.2021 »
21.09.2020 »
предишна страница [ 1/30 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: