Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
The Washington Post: Във Вашингтон "точат ножовете" за Саудитска Арабия
Автор: Иван Христов 13:55 / 18.10.2022Коментари (0)658
©
Във Вашингтон, или поне в някои кътчета от него, точат ножове за Саудитска Арабия, пише The Washington Post. Изминаха почти две седмици, откакто Рияд и колегите му в картела ОПЕК+ се заеха да повишат световните цени на петрола, като обявиха най-голямото си намаляване на доставките от години, независимо от отчаяните молби на администрацията на Байдън. Получените последици все още тлеят във Вашингтон, където мнозина тълкуват решението като пресметнат акт за унижение на президента Байдън и подкопаване на перспективите на неговата партия преди предстоящите междинни избори – в допълнение към стимулирането на субсидираната от изкопаеми горива военна машина на руския президент Владимир Путин.

През последните дни депутатите от Демократическата партия спекулираха със серия от наказателни мерки срещу Кралството. Конгресменът Ро Хана (Д-Калифорния) и сенатор Ричард Блументал (Д-Кънектикът) обявиха законодателство миналата седмица, което незабавно ще спре всички продажби на оръжие на Саудитска Арабия за една година.

"Трябва да има последствия за грабежа на американския народ, за да се подкрепи безсъвестната война на Путин“, каза Хана в изявление.

През лятото конгресменът Том Малиновски (Д- Ню Джърси), бивш американски дипломат, подкрепи спорното пътуване на Байдън през юли до Саудитска Арабия като опит да "гарантираме, че нашите държави-клиенти, които зависят от нашата сигурност, са на наша страна“. Но по-рано този месец той и двама други Демократи в Камарата на представителите внесоха законопроект за налагане на изтеглянето на американските войски и ракетни системи, разположени в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които също участваха в съкращаването на производството на картела.

Сенатор Крис Мърфи (Д-Кънектикът), член на комисията по външни отношения на Сената на САЩ, миналата седмица призова американските ракетни системи и батареи, ангажирани да помагат за защитата на петролната инфраструктура на кралствата в Персийския залив, да бъдат прехвърлени вместо това за защита на Украйна от руски атаки .

"Политическите решения имат последствия и тези стъпки биха коригирали отношенията със Саудитска Арабия и биха помогнали на Украйна“, заяви Мърфи в изявление, изпратено по имейл.

Във фракцията на Демократическата партия тлеещото недоволство от дългогодишните връзки на Съединените щати със саудитците избухна в пълна ярост. Остава безпокойството относно огромната роля на Саудитска Арабия в атаките от 11 септември, дългата история на нарушения на правата на човека, кулминирала в отвличането и убийството на сътрудника на Washington Post Джамал Хашоги, както и предпазливостта относно пристрастията на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман към републиканците и бившия президент Доналд Тръмп.

След сдържания юмрук на Байдън с престолонаследника Мохамед бин Салман, решението на ОПЕК плюс беше възприето като умишлен удар в корема, който трябва да бъде посрещнат с твърд отговор. Гневът даде нов живот на така наречения законопроект NOPEC, отдавна обсъждан закон в Конгреса, който би накарал държавите-членки на картела да бъдат подчинени на антитръстовите закони. Това, че някои законодатели сега вярват, че законопроект, който може да причини по-нататъшен хаос на енергийните пазари, има шанс, макар и малък, да бъде приет, е знак за апетита за конфронтация с Рияд. "Време е външната ни политика да си представи свят без този съюз с тези кралски предатели“, написа в Туитър сенатор Ричард Дж. Дърбин (Д-Илинойс).

В публични забележки саудитски служители се отнесоха към американската реакция с недоумение. "Когато сте в сезона на изборите, това, което някои наричат ​​"смешния сезон“, се казват много неща и се правят много неща, които може да нямат смисъл в друг период“, заяви Адел ал Джубейр, министър на външните работи. "Надявам се, че това е, с което си имаме работа тук“.

Джубейр определи решението на ОПЕК плюс като взето изцяло на технически и икономически причини от производителите на петрол, които се грижат за своите колективни интереси. В това има очевидна истина - и някои анализатори подчертаха необходимостта американските служители да погледнат отвъд националните си референтни рамки. "Саудитците не мислеха за Украйна – като много хора в Азия и Африка, те не мислят в абсолютни термини като про- или антируски – въпреки че това със сигурност беше късогледо“, пише Хюсеин Ибиш, старши учен в Института на арабските държави от Персийския залив във Вашингтон. "И за демократите е откровено нарцистично да си представят, че саудитците коригират националната си голяма стратегия около предстоящите междинни избори“.

По телевизията в неделя съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза, че Байдън ще отговори на гнева в Конгреса, като същевременно предупреди срещу призивите за рязка промяна в отношенията между САЩ и Саудитска Арабия. "Той ще действа методично, стратегически и ще отдели време, за да се консултира с членовете на двете партии, а също така ще има възможност Конгресът да се върне, за да може да седне лично с тях и да обработи опциите“, отбеляза Съливан.



Още по темата: общо новини по темата: 260
03.04.2024 »
16.02.2024 »
03.02.2024 »
23.01.2024 »
09.01.2024 »
10.12.2023 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: