Три институции на ЕС ще проверят сигнали за корупция с еврофондове в България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:00 / 07.04.2022
648
Делегация на комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол, заедно с представители на Европейската комисия и Европейската сметна палата ще посетят България между 11 и 13 април, за да проучат факти във връзка с обвиненията в корупция и злоупотреби с публични средства в България с потенциално отражение върху финансовите интереси на ЕС. Това съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

Работната програма на евродепутатите включва срещи с различни организации на гражданското общество, журналисти, както и с висши държавни и правителствени служители, които са пряко или косвено свързани с администрирането и управлението на европейските фондове в България.

Срещи ще бъдат проведени с министерствата на финансите, на вътрешните работи и на земеделието. Евродепутати ще разговарят още с прокуратурата, Народното събрание, изпълнителната агенция, отговаряща за одита на средствата от ЕС, Сметната палата, ИСУН 2020 и Националното сдружение на общините, се казва в съобщението.

Обект на проверката ще са нашумялата афера с къщите за гости по селската програма, както и инфраструктурните проекти, където са най-големите нередности, казва българският евродепутат Цветелина Пенкова (БСП), която е в състава на европейската делегация, пред Eurаctiv.bg.

"Трябва да бъде потърсена отговорност за злоупотребите - от онези, които са извършили нарушенията, и от онези, които са имали контролни функции, а са си затворили очите. Оттук нататък се надяваме това да не се повтаря, защото ние правим проверка за неща, които са се случили в изминалите 10 години, а не което се случва в момента. Сегашните управляващи не може да носят отговорност за неща, които са се случили в миналото, но те могат да носят отговорност за подобряване на дадени процедури и контролни функции", коментира Цветелина Пенкова пред изданието.

Тя допълва, че трябва да си зададем въпроси за работата на българската прокуратура и как се проверяват сигналите за нередности и престъпления.

Освен социалистката Пенкова в състава на делегацията са включени още евродепутатите Томаш Здеховски (ЕНП, Чехия), София ин'т Велд ("Обнови Европа", Нидерландия), Виола фон Крамон-Таубадел (Зелените/ЕСА, Германия), Йоахим Кус (ИД, Германия),Ришард Чарнецки (ЕКР, Полша) и Андрей Новаков (ЕНП, България) като придружаващ член.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Огромна инвестиция даде тласък на едно от най-известните летища в...
Силно земетресение удари Хърватия
Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Възстановит...
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).