Турция променя името си

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:45 / 18.01.2022
833
Турските власти решиха да ребрандират имиджа на страната в света, съобщи турската телевизия TRT.

По-рано този месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган излезе с изявление, в което каза, че международно признатото име на страната се променя от "Turkey“ на "Turkiye“, съобщи телевизията. 

"Думата "Turkiye“ най-добре представя и изразява културата, цивилизацията и ценностите на турската нация“, се казва в изявлението. На турски страната се нарича именно Turkiye.

Страната приема името, след като получава независимост от западните сили през 1923 г., които временно я окупират. През цялата история европейците са я познавали като османска държава, а след това я познават под много вариации на думата "Турция". Името, което се употребяваше най-много, беше латинското "Turquia", а най-присъстващо беше "Turkey".

Според речника на Кеймбридж, думата "Turkey" се определя като "нещо, което пада лошо", а също и "глупав" или "смешен човек".

Огромно мнозинство от хората в Турция вярват, че наименуването на държава според нейната местна вариация има смисъл и е в съответствие с целите на страната за определяне как другите трябва да я идентифицират.

Съгласно с това в неотдавнашно изявление стана ясно, че в контекста на укрепването на бранда "Turkiye“, терминът "Türkiye" ще се използва във всички видове дейности и кореспонденция, особено в официални отношения с други държави и международни институции и организации, вместо "Turkey“, "Turkei“, "Turquie“ и други подобни.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).