Турция се обяви за отмяна на правото на вето в СС на ООН

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
19:39 / 23.09.2022
499
Турция е твърдо "за“ отмяна на правото на вето в Съвета за сигурност на ООН, съобщи в петък министърът на външните работи на югоизточната ни съседка Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

"Все повече политици казват, че светът е по-голям от пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН“, заяви той пред репортери в Ню Йорк след участието на турската делегация в 77-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Според Чавушоглу вземането на решения с мнозинство може да се превърне в заместител на правото на вето. "Основното в случая е да осигурим максимално покритие и справедливост“, заяви той.

Чавушоглу припомни, че призивът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за реформиране на ООН се подкрепя от все повече световни лидери и това е било демонстрирано от последната сесия на Общото събрание.

Само пет постоянни членки имат право на вето в Съвета за сигурност на ООН, който се състои от 15 държави: Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).