УНИЦЕФ: Всяко осмо бебе по света е родено в опасност

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:49 / 17.12.2015
2645
Повече от 16 милиона бебета са родени в зони на конфликт през 2015 г. Това прави 1 на всеки 8 новородени по целия свят, показват данни на УНИЦЕФ.

"Тази цифра подчертава колко уязвими стават все повече деца по света. На всеки 2 секунди едно новородено бебе поема първите си глътки въздух в разгара на конфликт - понякога при ужасяващи обстоятелства и без достъп до медицинска грижа", коментира Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

"Твърде много деца започват живота си при изключително тежки условия - от военни конфликти, през природни бедствия и крайна бедност, до болести и недохранване. Може ли да съществува по-лош старт на живота", допълва още Лейк.

В раздираните от конфликти страни като Сирия, Афганистан, Ирак, Йемен, Южен Судан и Централноафриканската република - или по време на опасен път, за да се спасят от сраженията - новородените бебета и техните майки са изправени пред огромни рискове. Бременните жени са силно застрашени да родят, без да разполагат с достъп до медицинска помощ и санитарно-хигиенни условия. За техните деца е много по-вероятно да починат, преди да са навършили петия си рожден ден - или ако оцелеят, те изпитват екстремни нива на стрес, които могат да навредят на дългосрочното им емоционално и когнитивно развитие.

Освен военните конфликти - бедността, климатичните промени и липсата на справедливи шансове също правят децата особено уязвими и са принудили милиони от тях да поемат по опасен път, далече от дома.

•Повече от 200 000 деца са потърсили убежище в страни от Европейския съюз през първите 9 месеца на годината. Това е в допълнение на 30 милиона деца по света, които са били принудени да напуснат домовете си към 2014 г. поради войни, насилие и преследване. Днес броят на разселените хора е най-големият от Втората световна война насам.

• Над 250 милиона деца - 1 на всяко 9 деца в света - живеят в страни и зони на конфликт и често нямат достъп до здравеопазване, образование и социално подпомагане.

• Над 500 милиона деца живеят в области, където наводненията и природните бедствия са изключително често срещано явление, а около 160 милиона деца обитават зони с крайна степен на засушаване.

• Макар да са една-трета от световното население, децата представляват почти половината от всички хора на планетата, които живеят в крайна бедност.

"През последните месеци на 2015 г. светът се обедини около исторически мерки за справяне с климатичните промени, както и около новите Глобални цели за Устойчиво Развитие.

Тези амбициозни споразумения представляват уникална възможност в подкрепа на най-уязвимите деца - но само ако спешно превърнем обещанията в конкретни действия", заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

"Ако успеем да се справим с първопричините за това, толкова много семейства да се чувстват принудени да напуснат домовете си и да поемат по несигурен път - като спрем конфликтите, овладеем климатичните промени и разширим подкрепата за децата - можем наистина да превърнем 2016 в година на надеждата за милиони. В противен случай това ще е година на отчаянието", допълни още той.


Виж коментарите (0)

Още по темата (832):
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаската болница
11.10.2022 Бургаският съд отчита увеличение на делата за трафик на мигранти
26.09.2022 Синът на Софи Маринова загази сериозно
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).