Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Убиецът на Шиндзо Абе се готвел да убие друг, но променил решението си
Автор: Екип Varna24.bg 09:34 / 09.07.2022Коментари (0)857
©
Японската полиция продължава да се опитва да изясни мотивите на убиеца на бившия премиер Шиндзо Абе, съобщи агенция Киодо. Тецуя Ямагами казал при разпитите, че изпитва гняв към "конкретна организация", която според него била свързана с Абе. Той отрекъл да е застрелял 67-годишния бивш японски премиер заради политическите му възгледи, съобщи полицията.

Впоследствие Ямагами, на 41 години, уточнил, че първоначално възнамерявал да нападне лидера на религиозна група. След това обаче решил да убие бившия японски премиер, който според него също бил свързан с въпросната организация. Полицията не разкри коя е въпросната религиозна група.

Ямагами застреля от близко разстояние Абе, докато произнасял импровизирана реч пред железопътна гара в западната префектура Нара в петък - два дни преди предстоящите в неделя избори за горната камара на японския парламент. Убиецът се приближил отзад и открил огън със самоделно оръжие.

Полицията претърси дома на Ямагами вчера и откри експлозиви и самоделни оръжия.

Убиецът е безработен. Той работел за компания от промишления сектор от есента на 2020 г. до май, когато напуснал. Преди това Ямагами е служил три години във военноморските части на японските Сили за самоотбрана до август 2005 г.

Тази сутрин катафалка откара тялото на Шиндзо Абе от болницата в Нара, където му бе направена аутопсия, към столицата Токио. С колата пътува и неговата съпруга Акие Абе.

Президентът на САЩ Джо Байдън се обади по телефона днес на японския премиер Фумио Кишида, за да изрази своите съболезнования.

Байдън отбеляза "важното значение на трайното наследство на Абе, неговия ангажимент за свободен и отворен Индийско-Тихоокеански регион и стартирането на четиристранния диалог за сигурност с Япония, Съединените щати, Австралия и Индия". Той също така изрази "непоколебима увереност в силата на японската демокрация".

Япония иска да "защити демокрацията, без да се поддаде на насилието", заяви Кишида на Байдън.

Днес е последният ден от предизборната кампания в Япония. Очаква се изборите за горната камара на парламента в  неделя да бъдат спечелени от управляващата коалиция, водена от Либерално-демократичната партия на Шиндзо Абе.

Лидери от целия свят поднесоха своите съболезнования по повод смъртта на Абе - най-дълго управлявалия министър-председател на Япония. Той се оттегли през 2020 г. след близо осем години на поста. Преди това Абе още веднъж бе премиер - за едногодишен период от септември 2006-а до същия месец на 2007 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: