Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учат ни как да избегнем рискове при сезонна работа извън страната
Автор: Екип Varna24.bg 16:14 / 07.08.2015Коментари (0)1727
© Impact Press Group
През лятото много български граждани търсят възможности за сезонна работа в други държави, най-често в сферата на селското стопанство. Рисковете да попаднат на недобронамерени посредници, работодатели или дори познати не са за подценяване, се казва в съобщение на външното ни министерство.

Пример за подобна ситуация е брането на горски плодове в Швеция. Редица фактори и обстоятелства през последните години доведоха до кризисни ситуации - стотици български граждани се оказаха без препитание и средства да се завърнат в България, посочват от министерството.

От външното министерство напомнят, че в Швеция част от прекупвачите извършват нелегитимно изкупуване на горските плодове, като изкупните цени са обикновено трикратно по-ниски от реалните. Така берачите стават жертва на измама. Има редица други рискове - липса на предварително осигурени условия за почивка; обикновено се налага живот на открито, без минималните удобства.

В последните години все повече фирми в по-малките селища в България наемат хора с обещание да ги командироват в чужбина за сезонна или временна работа. Така нелоялните работодатели прескачат регулаторните механизми в страната, които защитават наетите сезонно работници, и успяват да убедят гражданите, търсещи работа, че за тях няма рискове, предупреждават от МВнР.

Сред зачестилите случаи на трафик с цел трудова експлоатация през последните две години най-много хора са станали жертва на тази схема с обещания за добре платена работа в Германия, Белгия и Чехия.

Предложенията на фирмите са на пръв поглед много добри - висока надница, особено спрямо българските условия, осигурена храна и настаняване, осем часов работен ден и почивни дни. Условията на предложенията за работа обаче много често се разминават с действителността, когато хората стигнат на новото си работно място. Оказват се принудени да работят и живеят в мизерни условия, без никакво или минимално заплащане, далеч от обещаното. В повечето случаи работодателите отнемат документите за самоличност под някакъв претекст и ги задържат при себе си. Следват заплахи, че ще ги обявят пред полицията за нелегално пребиваващи и нелегално работещи.

Друг начин на трудова експлоатация е на работниците да им се дава малка сума от изработеното от тях, като им се обещава издължаване през следващ период. Ситуацията се повтаря през следващата седмица или месец и така работодателят става "длъжник на работника" с хиляди евро и той не може да си тръгне, без да ги получи.

Търсещите работа в чужбина не трябва да се подвеждат по обяви, разлепени на улицата, в които фигурира единствено мобилен телефон, малко име и примамливо високо заплащане.

Не трябва да бъдат подценявани и изключително привлекателни предложения за работа в чужбина, отправяни от познати и дори приятели - подобни предложения може да са предпоставка човек да попадне в тежка ситуация извън страната - без работа, без документи за самоличност, задлъжнял, в условия на живот, близки до робските, и без средства да се завърне в страната, предупреждават от МВнР.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: