Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учени и бизнесмени призовават ЕК да спре жестоките практики към животните
Автор: Цвети Тончева 08:57 / 08.09.2023Коментари (0)500
©
Отвореното писмо, изпратено вчера, е адресирано към Председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и я призовава да внесе дългоочаквани законопроекти, адресиращи и защитаващи животните от редица нехуманни практики в ЕС.

Писмото е подписано от изследователи, ветеринари, учени, предприемачи, животновъди и други заинтересовани страни от България и редица други страни-членки на ЕС.

Подписалите подчертават, че настоящото законодателство за защита на животните в ЕС е остаряло и има спешна нужда от ревизиране спрямо последните научни открития и очакванията на обществото. Призовават за бързо внасяне на изчерпателен и целесъобразен законопроект.

Еврокомисията пое ангажимент да публикува четири предложения, с които да обнови законодателството за защита на животните, като част от стратегията "От фермата до трапезата“. С наближаването на края на мандата на настоящата Комисия през идните месеци, подписалите отвореното писмо призовават Урсула фон дер Лайен да спази това обещание.

Ревизията на законите за защита на животните е ключов компонент за справедлива, здравословна и устойчива европейска хранителна система, твърдят още подписалите.

В България през последните две години се наблюдава рекордна за Европа подкрепа в две Европейски граждански инициативи за защита на животните. Двете официални подписки, срещу експериментите с животни и срещу фермите за кожи, събраха над 54 и над 71 хиляди подписа съответно, с което страната ни се нареди на 4-то място от всички 27 държави-членки по подписи спрямо населението. Това са последните две от общо пет успешни Европейски граждански инициативи за защита на животните през последните години, като предходната такава беше срещу клетъчното отглеждане.

Обществото е категорично: Българските и европейските граждани искат Европа, в която животни не се подлагат на безсмислено страдание. Видяхме това пределно ясно, докато водихме кампании за събиране на подписи последните две години. Отзвукът беше огромен. Моментът е назрял Европейската комисия да внесе обещаваните от нея законопроекти за животните, преди края на мандата ѝ.“, коментира Стефан Димитров от гражданската организация "Невидими животни“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Земетресения в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: