Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учени твърдят, че COVID-19 не е лабораторен, а идва от прилепи
Автор: Цвети Тончева 12:44 / 05.10.2021Коментари (2)1016
© Scientific American
Учени откриха три вируса при прилепи в Лаос, които са най-близки до SARS-CoV-2 от всички известни вируси, съобщава Scientific American.

Изследователите казват, че части от техния генетичен код подкрепят твърденията, че вирусът, който причинява COVID-19 има естествен произход, но тяхното откритие също поражда опасения, че има многобройни коронавируси с потенциал да заразят хората.

Дейвид Робъртсън, вирусолог от Университета в Глазгоу, Великобритания, нарича находката "изумителна и доста ужасяваща“.

Резултатите, които не са преминели партньорска проверка (peer-review), са публикувани в Research Square.

Особено притеснително е, че новите вируси съдържат RBD - receptor binding domains или рецептор - свързващ домейн, които са почти идентични с тези на SARS-CoV-2 и следователно могат да заразят човешки клетки. Рецептор - свързващият домейн позволява на SARS-CoV-2 да се прикрепи към рецептор, наречен ACE2 на повърхността на човешките клетки, за да влезе в тях.

За да направят откритието, Марк Елойт, вирусолог от Института Пастьор в Париж и неговите колеги във Франция и Лаос, вземат проби от слюнка, фекалии и урина от 645 прилепа в пещери в северен Лаос. При три вида подкови (Rhinolophus) прилепи те откриха вируси, които са над 95% идентични със SARS-CoV-2, които те нарекоха BANAL-52, BANAL-103 и BANAL-236

"Когато SARS-CoV-2 беше за първи път секвениран, рецептор - свързващият домейн всъщност не приличаше на нищо, което сме виждали преди“, казва Едуард Холмс, вирусолог от Университета в Сидни, Австралия. Това накара някои хора да предположат, че вирусът е създаден в лабораторни условия. Но лаоските коронавируси потвърждават, че тези части на SARS-CoV-2 съществуват в природата, казва той.

"Аз съм по-убеден от всякога, че SARS-CoV-2 има естествен произход“, казва Линфа Уанг, вирусолог в медицинското училище Duke-NUS в Сингапур.

Заедно с роднини на SARS-CoV-2, открити в Тайланд, Камбоджа и Юнан в Южен Китай, проучването показва, че Югоизточна Азия е "гореща точка на разнообразието за вирусите, свързани със SARS-CoV-2“, казва Алис Латин, еволюционен биолог в Обществото за опазване на дивата природа Виетнам в Ханой.

В допълнителна стъпка в своето проучване, Елойт и неговият екип показаха в лабораторията, че рецептор - свързващите домейни на тези вируси могат да се прикрепят към ACE2 рецептора върху човешките клетки толкова ефективно, колкото някои ранни варианти на SARS-CoV-2. Изследователите също са култивирали BANAL-236 в клетки, които Елойт казва, че сега ще използват, за да проучат колко патогенен е вирусът при животински модели.

Миналата година изследователи описаха друг близък роднина на SARS-CoV-2, наречен RaTG13, който е намерен при прилепи в Юнан. Той е 96,1% идентичен с SARS-CoV-2 като цяло и двата вируса вероятно са имали общ предшественик преди 40–70 години. BANAL-52 е 96,8% идентичен с SARS-CoV-2, казва Елойт

- и трите новооткрити вируса имат отделни участъци, които имат по-голямо сходство с участъци на SARS-CoV-2, отколкото се вижда при други вируси.

Вирусите разменят парчета РНК помежду си чрез процес, наречен рекомбинация, и една секция в BANAL-103 и BANAL-52 може да е споделяла предшественик с части от SARS-CoV-2 преди по-малко от десетилетие, казва Спайрос Литрас (Spyros Lytras), еволюционен вирусолог от Университета в Глазгоу. "Тези вируси се рекомбинират толкова много, че различните части от генома имат различна еволюционна история“, казва той.

Въпреки това, ръководителят на СЗО, Тедрос Аданом Гебрейес, призова за по-нататъшно разследване на версията на изтичането на вируса от лаборатория.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Ако някой замита следи, какво му пречи да зарази с нещо подобно ято прилепи в Лаос и после да каже, че всичко е тръгнало от там?
0
 
 
Вируса си е продукт на gain of function между САЩ и Ухан. Сенатор Ранд Пол на изслушване в Конгреса изнесе ясни и категорични доказателства, за такива разработки спонсорирани от NIH, Фаучи дори по времето на мораториума на Обама. Питър Дашак е пратен да разследва в Ухан, а той самия участва в тези разработки с неговата ЕкоХелт Алианс, което категорично е конфликт на интереси. Поддръжниците на тезата за прилепи са всичките от обкръжението на Дашак, като те са най-активни в списанията. Аз поне нямам доверие на подобни твърдения за произход от прилепите.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: