Учени твърдят, че COVID-19 не е лабораторен, а идва от прилепи

Автор: Цвети Тончева
Коментари (2)
12:44 / 05.10.2021
1044
Учени откриха три вируса при прилепи в Лаос, които са най-близки до SARS-CoV-2 от всички известни вируси, съобщава Scientific American.

Изследователите казват, че части от техния генетичен код подкрепят твърденията, че вирусът, който причинява COVID-19 има естествен произход, но тяхното откритие също поражда опасения, че има многобройни коронавируси с потенциал да заразят хората.

Дейвид Робъртсън, вирусолог от Университета в Глазгоу, Великобритания, нарича находката "изумителна и доста ужасяваща“.

Резултатите, които не са преминели партньорска проверка (peer-review), са публикувани в Research Square.

Особено притеснително е, че новите вируси съдържат RBD - receptor binding domains или рецептор - свързващ домейн, които са почти идентични с тези на SARS-CoV-2 и следователно могат да заразят човешки клетки. Рецептор - свързващият домейн позволява на SARS-CoV-2 да се прикрепи към рецептор, наречен ACE2 на повърхността на човешките клетки, за да влезе в тях.

За да направят откритието, Марк Елойт, вирусолог от Института Пастьор в Париж и неговите колеги във Франция и Лаос, вземат проби от слюнка, фекалии и урина от 645 прилепа в пещери в северен Лаос. При три вида подкови (Rhinolophus) прилепи те откриха вируси, които са над 95% идентични със SARS-CoV-2, които те нарекоха BANAL-52, BANAL-103 и BANAL-236

"Когато SARS-CoV-2 беше за първи път секвениран, рецептор - свързващият домейн всъщност не приличаше на нищо, което сме виждали преди“, казва Едуард Холмс, вирусолог от Университета в Сидни, Австралия. Това накара някои хора да предположат, че вирусът е създаден в лабораторни условия. Но лаоските коронавируси потвърждават, че тези части на SARS-CoV-2 съществуват в природата, казва той.

"Аз съм по-убеден от всякога, че SARS-CoV-2 има естествен произход“, казва Линфа Уанг, вирусолог в медицинското училище Duke-NUS в Сингапур.

Заедно с роднини на SARS-CoV-2, открити в Тайланд, Камбоджа и Юнан в Южен Китай, проучването показва, че Югоизточна Азия е "гореща точка на разнообразието за вирусите, свързани със SARS-CoV-2“, казва Алис Латин, еволюционен биолог в Обществото за опазване на дивата природа Виетнам в Ханой.

В допълнителна стъпка в своето проучване, Елойт и неговият екип показаха в лабораторията, че рецептор - свързващите домейни на тези вируси могат да се прикрепят към ACE2 рецептора върху човешките клетки толкова ефективно, колкото някои ранни варианти на SARS-CoV-2. Изследователите също са култивирали BANAL-236 в клетки, които Елойт казва, че сега ще използват, за да проучат колко патогенен е вирусът при животински модели.

Миналата година изследователи описаха друг близък роднина на SARS-CoV-2, наречен RaTG13, който е намерен при прилепи в Юнан. Той е 96,1% идентичен с SARS-CoV-2 като цяло и двата вируса вероятно са имали общ предшественик преди 40–70 години. BANAL-52 е 96,8% идентичен с SARS-CoV-2, казва Елойт

- и трите новооткрити вируса имат отделни участъци, които имат по-голямо сходство с участъци на SARS-CoV-2, отколкото се вижда при други вируси.

Вирусите разменят парчета РНК помежду си чрез процес, наречен рекомбинация, и една секция в BANAL-103 и BANAL-52 може да е споделяла предшественик с части от SARS-CoV-2 преди по-малко от десетилетие, казва Спайрос Литрас (Spyros Lytras), еволюционен вирусолог от Университета в Глазгоу. "Тези вируси се рекомбинират толкова много, че различните части от генома имат различна еволюционна история“, казва той.

Въпреки това, ръководителят на СЗО, Тедрос Аданом Гебрейес, призова за по-нататъшно разследване на версията на изтичането на вируса от лаборатория.

Виж коментарите (2)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).