Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Урсула фон дер Лайен поздрави България и Румъния: Това е исторически момент за Шенгенското пространство
Автор: Екип Varna24.bg 13:10 / 30.03.2024Коментари (0)2029
©
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави България и Румъния за приемането им в Шенгенското пространство (въздушен и морски Шенген). "Това е исторически момент за Шенгенското пространство", посочва председателят на ЕК в съобщение на официалния сайт на ЕК.

"На 31 март България и Румъния стават членки на Шенген: шенгенските правила ще се прилагат и в двете държави членки, включително издаването на шенгенски визи, а контролът по вътрешните въздушни и морски граници ще бъде премахнат", се посочва в съобщението.

"Комисията силно приветства това постижение, което следва историческото решение на Съвета от декември 2023 г. Присъединяването на тези две държави членки към Шенгенското пространство ще направи общото пространство по-привлекателно, като значително разшири най-голямото в света общо пространство без контрол на вътрешните граници.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: "Утре е важен ден: България и Румъния се присъединяват към семейството на Шенген. Приветствам премахването на проверките по вътрешните въздушни и морски граници. Това е голям успех и за двете страни. Това е исторически момент за Шенгенското пространство - най-голямата зона за свободно движение в света. Заедно ние изграждаме по-силна и по-обединена Европа за всички наши граждани."

От декември миналата година насам двете държави членки предприеха всички необходими мерки, за да осигурят безпроблемното прилагане на шенгенските правила от 31 март 2024 г. нататък. Рамките за сътрудничество, стартирани по-рано този март от Комисията заедно с България и Румъния, се основават на успешното изпълнение на пилотните проекти за бързи процедури за предоставяне на убежище и връщане.

С тези рамки за сътрудничество Румъния и България ще допринесат още повече за укрепване на сътрудничеството в областта на границите и миграцията, както и за съвместните европейски усилия за справяне със сигурността на ЕС по външните граници и миграционните предизвикателства.

Освен това беше създадена регионална инициатива за полицейско сътрудничество между държавите членки по маршрута през Западните Балкани и Източното Средиземноморие, включваща България, Румъния, Австрия, Гърция, Унгария и Словакия. Това ще позволи съвместно и по устойчив начин да се отговори на свързаните с това предизвикателства, включително по отношение на трансграничната престъпност.

България и Румъния непрекъснато демонстрират висока степен на ангажираност в осигуряването на адекватна защита на външните граници на ЕС и постоянно действат като ключови участници във вътрешната сигурност на Шенгенското пространство.

Следващи стъпки

Съветът ще трябва да вземе решение за определяне на дата за премахване на проверките по вътрешните сухопътни граници между България, Румъния и другите държави от Шенгенското пространство. Комисията ще продължи да оказва цялата необходима подкрепа на председателството на Съвета, за да гарантира, че решението за сухопътните граници може да бъде взето през 2024 г.

Обща информация

Още през 2011 г. Комисията потвърди в докладите за оценка на Шенген, че България и Румъния са изпълнили всички изисквания, за да бъдат пълноценна част от Шенгенското пространство. Комисията активно подкрепя този процес.

Шенгенското пространство без контрол по вътрешните граници е едно от най-ценните постижения на гражданите на ЕС. Това, което започна като междуправителствен проект между пет държави членки през 1985 г. - Белгия, Франция, Германия, Люксембург и Нидерландия - постепенно се разшири и днес се превърна в най-голямата зона за свободно движение в света. Освен че улеснява свободното движение на хора без контрол по вътрешните граници, Шенген е от значителна полза за европейската икономика".



Още по темата: общо новини по темата: 528
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
15.04.2024 »
11.04.2024 »
предишна страница [ 1/88 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: