Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ужасяващи неща в САЩ, които са били нормални преди 100 години
Автор: Екип Varna24.bg 10:51 / 15.09.2020Коментари (0)1120
©
Днес хората в Америка се ужасяват от много неща и не биха ги допуснали в ежедневието си заради хуманното отношение към останалите или заради общото добруване. Но преди 100 години е имало нормални за тогавашното общество гледки, от които днес ни побиват тръпки, пише bg-voice.com

1. Детският труд е бил навсякъде

През по-голямата част от историята новороденото бебе обикновено се е считало като бъдещ работник и част от застрахователната полица за старост. Очаквало се е децата да работят от най-ранна възраст, помагайки във семейната ферма, домакинството или бизнеса. Към началото на 20-ти век, докато икономиката еволюира и урбанизацията продължава, децата са наети в голямо разнообразие от индустрии и занаяти.

Американското бюро по труда и статистиката проследява тези неща и казва, че в допълнение към традиционния селскостопански труд, преди 100 години децата от селските райони също са били заети в добива на полезни изкопаеми (добив, разбиване и изтегляне на въглища). В крайбрежните градове те ловели риба или да консервирали стриди. В градовете децата били наети в мелници и фабрики, като правели всичко – от стъклени изделия до текстил, кухненски съдове и пури. някои от тях били наемани като куриери, шофьори или чистачи.

2. Публичните екзекуции били събития с голяма посещаемост

През цялата си история в Съединените щати са екзекутирани около 15 000 души. Подобно на повечето страни и култури, смъртното наказание често е било публичен спектакъл. На последната публична екзекуция в страната са присъствали около 20 000 души, очаровани от факта, че екзекутиращият шериф е жена.

3. Улиците на градовете са били покрити с животински екскременти и умрели животни

През 19 век градовете все още се индустриализират и разрастват, така че към зората на 20-ти век метрополиси като Ню Йорк все още зависят от стотици хиляди коне за доставка и транспорт.

Не би било необичайно преди 100 години да видим кози, патици, прасета или крави, които се разхождат из градовете в края на 19 и началото на 20 век. Понякога тези животни или конете, от които зависят всички, умират по улиците и трябва да бъдат изринати. Транспортирането на труп от неколкостотин килограма обаче е трудно и понякога телата на умрелите животни били оставяни да се разлагат за известно време, за стане товаренето им по-лесно. Заради разложените трупове на животни се носела зловонна миризма.

Друг проблем бил с миризмата от конски екскременти. Конят може да остави на пътя между 15 и 35 килограма тор всеки ден, както и 4 литра урина. Някои смятат че автомобилите и асфалтът са създадени, за да сложат край на епохата на коня. Но някои историци смятат, че причината за появата им е търсенето на отговор за "Голямата криза с конския тор“.

4. Пиявиците са били използвани за лечение на болести

Датирайки от Египет преди около 3000 години, кръвопускането е медицинска процедура на древните култури по целия свят. Пиявиците често са били използвани в това отношение по различни причини.

Въпреки че лечението с пиявици на практика е изчезнала до средата на 20-ти век, тя останала като народно лекарство в някои места в Щатите. Пиявицата дори преживява възраждане в медицински кръгове през 21-ви век. Днес лекарите и медицинските изследователи използват пиявици, за да тестват и лекуват всичко – от рак до остеоартрит.

5. Маршовете на Ку-клус-клан са били нормални

Ку-клукс-клан движението било толкова добре приета част от американското общество, че то публично спонсорирало фестивали, семейни събирания и състезания за красиви бебета. То дори било домакини на сватби и кръщенета. Освен това честите Ку-клукс-клан маршове били нормална част от ежедневието.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: