Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Иран вече ще смятат американските военни за терористи
Автор: Екип Varna24.bg 11:54 / 07.01.2020Коментари (0)956
©
Иранският парламент днес прие спешно закон, класифициращ всички американски военни сили като "терористични". Това става след убийството в Ирак на иранския генерал Касем Солеймани при американски въздушен удар, предаде Франс прес и БТА.

Депутатите внесоха поправка в одобрен неотдавна закон, който обявява за "терористични" американските сили, разположени в район, простиращ се от Африканския рог през Близкия изток до Централна Азия.

Съгласно новия текст това определение вече обхваща "всички служители на Пентагона и свързаните с тях служби и организации, както и ръководителите, замесени в смъртта на Касем Солеймани", предаде ТАСС, позовавайки се на иранската информационна агенция Фарс.

Поправката, гласувана по време, когато Солеймани ще бъде погребан в родния си град Керман, изглежда има най-вече символично значение, смятат наблюдатели.

Първоначалният текст на закона беше приет през април 2019 г. и в него се казваше, че Иран "смята САЩ за държава, която е спонсор на тероризма".

Тогава Техеран представи закона като реципрочна мярка в отговор на решението на Вашингтон да включи иранския корпус на Гвардейците на ислямската революция в списъка си на чуждестранните терористични организации, припомня АФП.

В същото време се разбра, че Пентагонът се разграничи от заканата на президента Доналд Тръмп, че ще бомбардира ирански културни обекти независимо от международната забрана за такива атаки, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на отбраната Марк Еспър заяви, че САЩ ще спазват законите за въоръжени конфликти. На въпрос дали това изключва бомбардиране на културни обекти, Еспър натърти: "Такива са законите за въоръжени конфликти."

Разногласието между президента и шефа на Пентагона идва в момент на изострени напрежения с Техеран след въздушен удар, при който беше убит командирът на иранските елитни Бригади ал Кудс генерал Касем Солеймани. Тръмп два пъти предупреди, че ще удари ирански културни обекти, ако Техеран нанесе ответни удари срещу САЩ.

Съгласно Хагската конвенция от 1954 г. държавите трябва "да предприемат всички възможни мерки" за защита на културни обекти и трябва да се въздържат "от всякакви враждебни действия срещу такива обекти".

Пентагонът отдавна е изготвил списък на потенциални цели в Иран и на свързани с Иран цели в Близкия изток. Те преминават щателен процес на одобряване в Пентагона, за да се определи дали са законни, подходящи и пропорционални на дадени ирански действия. Едва след приключването на този процес списък на потенциални цели се изпраща на президента за одобрение, отбелязва АП.

Междувременно Германия обяви, че ще изтегли част от разположените си в Ирак войници и ще ги предислоцира в Йордания и Кувейт заради напрежението в региона, предаде Франс прес.

Германският контингент в Багдад и Таджи северно от иракската столица е с численост около 30 души. Той ще бъде временно намален и част от войниците ще бъдат прехвърлени в Кувейт и Йордания, съобщи говорител на германското министерство на отбраната.

Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер и външният министър Хайко Маас изпратиха писмо до депутатите, че войските в иракските бази в Багдад и Таджи временно ще бъдат "редуцирани", предаде ДПА.

Двамата подчертаха, че преговорите с иракското правителство за продължаване на мисията за обучаване на иракските военни ще продължат.

Германия има общо 120 войници в Ирак, но мнозинството от тях не са базирани в Таджи и Багдад. По този повод министрите уточниха, че войниците, разположени там, бързо ще бъдат преместени в Кувейт и ще бъдат върнати, ако обучението се възобнови. Германия вече нареди на войниците в Таджи и Багдад да не излизат извън базите си след убийството на ген. Касем Солеймани.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: