Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Истанбул министър Трайков обсъди всички важни за България газови проекти
Автор: Екип Varna24.bg 17:22 / 17.11.2011Коментари (0)951
© Varna24.bg
Стратегическата цел на България е отварянето на Южния газов коридор. В този смисъл междусистемната връзка с Гърция, която ще бъде в експлоатация в края на 2013 г., е първата реална част от Южния газов коридор, по който ще се доставя каспийски газ от Азия за Европа. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред участниците в Черноморския енергиен и икономически форум в Истанбул. В изказването си Трайков подчерта решаващото значение за България на европейските газови коридори, които могат да осигурят диверсификация на газовите доставки за страната и региона. По време на форума бе обсъдена и възможността за продължаване на интерконектора до северното егейско крайбрежие и връзката му с бъдещ терминал за втечнен газ там.

Както знаете, ние получаваме газ само чрез една тръба - от Русия, и активно търсим възможности за промяна на тази ситуация, каза министър Трайков пред участниците във форума. Работата на правителството за изграждане на междусистемни връзки със съседните държави е съществена част от тези усилия, които ще допринесат за превръщането на перспективата за алтернативни доставки на газ за Европа в реална възможност. Вече сме много близо до този момент, изтъкна министър Трайков. По неговите думи, през следващите две-три години, с финансовата подкрепа на европейските структурни фондове, България ще завърши интерконекторните връзки. Това е част от регионалната газова инфраструктура, която осигурява на практика пазарна интеграция на тази част от Европа, подчерта министърът.

В този контекст е особено важен и проектът на Азербайджанския газов консорциум Шах Дениз, каза министър Трайков пред форума. Той подкрепи проекта като важен фактор за диверсификация на газовите доставки в Европа. Международната общност в момента води дебати за допълнителни рестриктивни мерки срещу Иран, от които може да бъде засегнат и консорциумът Шах Дениз заради участието в него на Иранската национална газова компания.

Като част от Европейския съюз България се присъединява към Третия либерализационен пакет и идеята за осигуряване на равен достъп до пазара за всички възможности за газови доставки. Изграждането на енергийната инфраструктура ще открие и атрактивни инвестиционни възможности, подчерта министър Трайков.

Той говори и за перспективите за търсене и проучване на шистов газ в България като възможност за диверсификация на енергийните доставки. Имаме причини да се надяваме, че разполагаме с достатъчни количества шистов газ, които ще съдействат за енергийната ни независимост. Вече имаше конкурс, който бе спечелен от Шеврон. Преди да започнем да добиваме, ще бъдем изключително внимателни по отношение на екологичното въздействие - това е и желанието на българското общество, подчерта министър Трайков.

В рамките на форума министър Трайков обсъди с партньорите си от региона всички важни газови проекти за България. Той разговаря с гръцкия министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени Георгиус Папаконстантину за възможността да бъде построен терминал за втечнен газ на северното егейско крайбрежие на страната. То може да служи като регионален терминал за Гърция, България, Румъния и Сърбия. Работата по междусистемната връзка с Турция бе тема на разговора на министър Трайков с турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. Министър Трайков разговаря и с президента на Азербайджанската нефтена и газова компания Ровнаг Абдулаев.



Още по темата: общо новини по темата: 47
07.07.2022 »
16.04.2021 »
24.09.2014 »
07.09.2014 »
26.03.2014 »
05.06.2013 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: