Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Китай посрещат Нова година - Годината на Маймуната
Автор: Екип Varna24.bg 10:06 / 08.02.2016Коментари (0)640
©
Според китайския календар 2016 година ще премине под знака на Годината на червената огнена маймуна. Тя настъпва на 8 февруари и ще продължи до 27 януари 2017.

Комбинацията между елемента огън и знака на Маймуната води до много промени във всички сфери на живота, така че накратко - очаквайте неочакваното. 

Двойствеността е характерна за хората, родени в Година на маймуната - деветият знак от китайския зодиак. Числото 9 се свързва с амбиция и активност. Маймуните са весели, енергични, уверени и гъвкави, но могат да бъдат и арогантни, коварни и неспокойни.

В сравнение с отиващата си Година на овцата - животно, смятано от мнозинството китайци за покорно и пасивно, маймуната е считана за преуспяващ зодиакален знак. Много родители в Китай планират да се сдобият с деца в Годината на маймуната.

Животните в китайския зодиак всяка година се свързват с опозицията между ин и ян и един от петте елемента - метал, огън, дърво, земя и вода. Според китайския лунен календар настоящата Година на маймуната ще бъде подвластна на огъня и метала.

Годината на маймуната е 4713-та в китайското летоброене. То води началото си от митологията. Легендата разказва за дивия звяр Ниен, който се явявал в края на всяка година - нападал и убивал селяните. Хората се страхували. 

Събирали се на големи групи и с много шум, викове, червени предмети и ярки светлини успявали да го прогонят. Така се зародили символите и елементите на празненствата - фенери, червени пликове, танц на дракона, искрящите фойерверки.

По време на 16-дневния фестивал и в навечерието на Нова година, храната се оказва от изключително символно значение за китайците. Не е важно само как е приготвена и каква е, но и начинът, по който се сервира. 

Най-често на трапезата присъстват пролетни рулца, кнедли, ниангао и риба. Всъщност тя е от изключително важно значение. На китайски "риба" звучи като "излишък". Китайците винаги искат да имат излишък в края на годината, защото мислят, че ако те са успели да спасят нещо в края на годината, могат да направят повече през следващата година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: