В Македoния са горили гениталиите на жените, които са се определяли като българки

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:44 / 15.06.2021
1529
"През последните години политиците само говориха, действия нямаше по отношение на РС Македония. Това не е уникален проблем за Европа", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по Nova Newa проф. Иван Илчев, историк и бивш ректор на СУ "Св. Климент Охридски".

Историкът спомена, че различни части в Европа са се сблъсквали с подобна тема, но единствения случай, в който близнакът мрази майката на Стария континент, е РС Македония.

"Това са хора, които са израсли в определена система, тяхната професионална кариера е била свързана с политическата доктрина, която им е налагана с години", добави проф. Илчев.

За него през последните три години се разчита на говоренето и близостта ни с македонците, но няма нито една международна конференция по въпроса, не се стимулира научната работа по въпроса.

"При нас има една тенденция - да обвиняваме хората за това, което мислят и в което вярват. Ние обаче не взимаме впредвид, че в продължение на 100 години македонското население е било насилвано да смени идентичността си", заяви проф. Илчев и даде пример: "Горили са гениталиите на жените, които са се определяли за българки. Дайте да не се сърдим, ние никога не сме били в толкова тежко положение", призова той. Това са хора, живели при една власт, която е налагала политиката на моркова и тоягата", припомни проф. Илчев.

Между Солун и Скопие няма магистрала. Белград е на 400 км. от Скопие и има изградена магистрала. За съжаление геополитическите реалности насочват Северна Македония на север – юг, а не в посока изток - запад, посочи той.

"Не можем да разчитаме на говоренето. Това, което ни е необходимо е да правим международни конференции за ЕС. Можем да даваме стипендии за дисертации за Македония, но не го правим. Не трябва да виним само другата страна, а да видим къде грешим и ние", подчерта един от членовете на Смесената историческа комисия.

"Аз имам много силни съмнения, относно присъединяването на Северна Македония към ЕС. Те твърдят непрекъснато, че не признаваме македонската идентичност и език, което не е вярно. Ние не поставяме това под въпрос. Ние не искаме тази идентичност да се гради върху претенции за общата ни история", обясни още проф. Иван Илчев.

Историкът е убеден, че не трябва да се обвинява само едната страна, а е нужно да видим и колко много ние не сме направили.

"От геополитическа гледна точка влизането на РС Македония в ЕС има логика, иначе - не", смята професорът.

Проф. Иван Илчев подчерта, че не е вярно, че не признаваме на македонците идентичност и език, напротив - ние не искаме тази идентичност да се гради на общата ни история.

Виж коментарите (0)

Още по темата (857):
27.04.2024 Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат в своеобразно менгеме, ако в РСМ се стигне до тяхно управление
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
14.11.2023 Проф. Трендафил Митев: Мотивирани документи ще бъдат изпратени до Брюксел и САЩ по случая с Любчо Георгиевски
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).