Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Македoния са горили гениталиите на жените, които са се определяли като българки
Автор: Екип Varna24.bg 09:44 / 15.06.2021Коментари (0)1503
©
"През последните години политиците само говориха, действия нямаше по отношение на РС Македония. Това не е уникален проблем за Европа", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по Nova Newa проф. Иван Илчев, историк и бивш ректор на СУ "Св. Климент Охридски".

Историкът спомена, че различни части в Европа са се сблъсквали с подобна тема, но единствения случай, в който близнакът мрази майката на Стария континент, е РС Македония.

"Това са хора, които са израсли в определена система, тяхната професионална кариера е била свързана с политическата доктрина, която им е налагана с години", добави проф. Илчев.

За него през последните три години се разчита на говоренето и близостта ни с македонците, но няма нито една международна конференция по въпроса, не се стимулира научната работа по въпроса.

"При нас има една тенденция - да обвиняваме хората за това, което мислят и в което вярват. Ние обаче не взимаме впредвид, че в продължение на 100 години македонското население е било насилвано да смени идентичността си", заяви проф. Илчев и даде пример: "Горили са гениталиите на жените, които са се определяли за българки. Дайте да не се сърдим, ние никога не сме били в толкова тежко положение", призова той. Това са хора, живели при една власт, която е налагала политиката на моркова и тоягата", припомни проф. Илчев.

Между Солун и Скопие няма магистрала. Белград е на 400 км. от Скопие и има изградена магистрала. За съжаление геополитическите реалности насочват Северна Македония на север – юг, а не в посока изток - запад, посочи той.

"Не можем да разчитаме на говоренето. Това, което ни е необходимо е да правим международни конференции за ЕС. Можем да даваме стипендии за дисертации за Македония, но не го правим. Не трябва да виним само другата страна, а да видим къде грешим и ние", подчерта един от членовете на Смесената историческа комисия.

"Аз имам много силни съмнения, относно присъединяването на Северна Македония към ЕС. Те твърдят непрекъснато, че не признаваме македонската идентичност и език, което не е вярно. Ние не поставяме това под въпрос. Ние не искаме тази идентичност да се гради върху претенции за общата ни история", обясни още проф. Иван Илчев.

Историкът е убеден, че не трябва да се обвинява само едната страна, а е нужно да видим и колко много ние не сме направили.

"От геополитическа гледна точка влизането на РС Македония в ЕС има логика, иначе - не", смята професорът.

Проф. Иван Илчев подчерта, че не е вярно, че не признаваме на македонците идентичност и език, напротив - ние не искаме тази идентичност да се гради на общата ни история.



Още по темата: общо новини по темата: 856
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
14.11.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/143 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: