Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В РСМ: "Цар Борис III" вампирясва фашизма в Охрид"
Автор: Иван Христов 09:08 / 05.10.2022Коментари (0)990
©
Македонската ляво-националистическа партия "Левица“ "организира масови протести в четвъртък, в 11:30 (12:30 българско време), пред търговския център "Амам" в Охрид, където трябва да се състои тържественото откриване на нов български клуб със скандалното име "Цар Борис III", който е съратник на Хитлер и фашистки окупатор на Македония по време на Втората световна война", пише скопското издание "Слободен печат“ в материал, предаден без редакторска намеса от Агенция "Фокус“.

Както в Битоля, където на откриването присъстваха тогавашният министър-председател Кирил Петков, бившият министър на външните работи Теодора Генчовска и вицепрезидентът Илияна Йотова, така и в Охрид се очакват високопоставени политически гости от България, но засега не е  уточнено кои ще бъдат те.

Тежка провокация, вампирясване на фашизма

Левицата смята, че този ход е насочен към разпадане на конституционния и държавен ред на РС Македония.

"Заради откриването на противоречивото сдружение, носещо името на фашисткия държавник, слуга на Хитлер и борец срещу македонизма "Цар Борис III", Левица-Охрид призовава цялата здравомислеща общественост на протест срещу сриването на конституционния и държавен ред на Република Македония и срещу разпалването на национална омраза! Да съхраним достойнството на македонската нация и паметта на македонските борци антифашисти и да не допуснем разрушаването на целостта на държавата“, призоваха от партията.

Левица обяви още, че ще внесе инициатива за забрана на новооткритото охридско сдружение. Според "Левица" създаването на сдружения с имената "Ванчо Михайлов" и "Цар Борис III" е "пряко насочено към насилствено разрушаване на конституционния и държавен ред на Република Македония и особено към разпалване на национална омраза".

Откриването на клуба предизвика реакция от еврейската общност, която е "твърдо против вампирясването на герои от фашисткия период на България“.

"След като на такъв  личност се регистрира културен център, това е директна провокация. Това по някакъв начин е връщане към фашизма. Не може фашизмът да се върне в Македония в такъв мащаб, това е недопустимо. Ще подадем и криминален доклад до прокуратурата“, заяви председателят на Еврейската общност в Македония Пепо Леви.

От друга страна, министърът на правосъдието Никола Тупанчески съобщи, че скоро ще бъде създаден консултативен орган, който ще преразгледа използването на имена на исторически личности в имената на сдруженията до приемането на новия Закон за сдруженията и фондациите на гражданите.

"До приемането на новия закон сформирахме специален орган, целта на който е по някакъв начин да запълни този вакуум, който става все по-неприятен, и като държава трябва да сме подготвени за евентуални бъдещи провокации“, заяви Тупанчески.

Във връзка с това дали ще бъде разрешено откриването на клуба в Охрид без становище на консултативния орган за използване на имена на исторически личности на сдружения, Тупанчевски каза, че съобщенията са такива, но като министерство нямат правомощия, защото е държавна комисия.

"Комисията беше сформирана и на последното заседание бяха обсъдени някои технически аспекти. Смятам, че учредителната им сесия ще се проведе в кратки срокове, защото имената са известни и тази комисия трябва да започне работа, тоест да е на нивото на задачата, която им се поставя", отбеляза министърът.

За това дали Комисията ще гледа делата със задна дата, той казва, че ако искаме да правим някакви "задни действия“, неговото мнение и като професор, и като министър на правосъдието е, че трябва да го правим чрез други институции.

"Когато става въпрос за тази свръхчувствителна сфера, тогава има други институции, където всяка реч на омразата, негативните чувства трябва да бъдат санкционирани по някакъв начин. "Всичко това се съдържа в Наказателния кодекс на Република Северна Македония“, отбелязва още Тупанчески.

д-р Милен Врабевски, специален гост

Българският културен клуб "Цар Борис III" съобщи във Фейсбук, че е получил подкрепа от Българо-еврейския научен институт на България, откъдето посочват, че цар Борис е изиграл решаваща роля за спасяването на 48 000 евреи от България през Втората световна война . За разлика от тях българската окупационна администрация организира и извърши депортирането на повече от 7000 евреи от Македония, които бяха изпратени на смърт в нацисткия концентрационен лагер Треблинка в Полша. Наскоро клубът представи документи, в които се твърди, че лично българският престолонаследник и бивш министър-председател на страната Симеон Сакскобурготски е дал съгласието си клубът да носи името на баща му цар Борис.

"Тези документи са предоставени на властите в Северна Македония, за да имаме доказателство, че цар Симеон не лъже, че е наследник и че подписът, с който получихме одобрение за откриването на българските клубове в Охрид и Богданци, е истински. Вече нямаме думи да обясним накъде отиват нещата, когато става дума за македонските българи“, казаха от клуба в Охрид.

Специален гост на откриването в петък, според съобщението, ще бъде българският бизнесмен и филантроп д-р Милен Врабевски, основател на фондация "Българска памет", с чиято финансова помощ е основан вторият български клуб в Македония. Доктор Врабевски е известен с това, че преди две години помагаше на македонците в Мала Преспа, Албания, които официална България обяви за българското малцинство в страната.



Още по темата: общо новини по темата: 50
21.03.2024 »
06.02.2024 »
25.01.2024 »
09.01.2024 »
27.11.2023 »
17.11.2023 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: