Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Важна информация за всички работещи българи в Германия
Автор: Екип Varna24.bg 22:13 / 12.03.2024Коментари (0)1450
©
Националната агенция за приходите уведомява своите клиенти, че е обнародван Протокол за изменение на Спогодбата между Република България и Федерална република Германия за избягване на двойното данъчно облагане и на отклонението от облагане с данъци на доходите и имуществото, който беше подписан в София на 21 юли 2022 г. и е в сила от 13 декември 2023 г. 

Протоколът въвежда няколко важни промени, сред които промяна в наименованието на Спогодбата, промяна на метода за избягване на двойното данъчно облагане от страна на България, консултиране между компетентните органи при започване на процедурата за взаимно споразумение в специфични случаи, както и правилото за "тест за основната цел“, насочено към предотвратяване на неправомерното използване на данъчните облекчения, предоставени от СИДДО с Германия. 

Промяната на метода за избягване на двойното данъчно облагане за България - от "освобождаване с прогресия“ към "обикновен данъчен кредит“, е особено значима и ще засегне голям брой физически лица, които получават доходи от Германия, в т.ч. и доходи от трудови правоотношения.

Методът на данъчния кредит предвижда платеният в чужбина данък да се приспада от дължимия данък в България и в тази връзка е необходимо лицата да предоставят документи, доказващи размера на удържания в Германия данък, при подаване на годишните си данъчни декларации по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Германският данък ще се приспада от дължимия в България данък само когато СИДДО дава право на Германия да облага съответния доходи и определеният в чужбина данък е ефективно внесен. За тази цел всички намаления или възстановявания на данък в Германия се вземат предвид при определянето на размера на данъчния кредит в България.

Първата година, за която ще се приложи новият метод, касае доходи, реализирани през 2024 г., които следва да се декларират през 2025 г. 

"Опасявам се, че доста наши сънародници няма да знаят това, най-малкото предвид колко измами има около набирането на сезонна работа, каква липса на информация и защита има като системен проблем. Накрая може да се окаже, че както при масово работещите без да знаят "на свободна практика" строители станали жертва на точене на социални плащания в Германия, ще има драма и за това в средата на следващата година. България и Германия обменят редовно данни за доходите на гражданите си, така че рано или късно всичко това ще светне някъде. Министерство на външните работи на България и Министерство на труда и социалната политика имат по-малко от година да проведат информационна кампания по въпроса, която да е нещо повече от плакат на самотно табло в консулствата", коментира по тази тема в социалните мрежи общественикът Боян Юруков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: