Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Виктор Стоянов: Македонците са уплашени от държавния натиск и избягват да контактуват с българите
Автор: Екип Varna24.bg 19:07 / 13.12.2022Коментари (0)1291
© Личен архив
Дневният информационен блок продължава с темата за новата провокация от страна на Северна Македония и обвиненията в расизъм и ксенофобия към Любчо Георгиевски. Как и защо се стигна дотам? Разговаряме с председателя на Фондация "Македония“ Виктор Стоянов. Здравейте.   

Здравейте.   

Как се стигна до това – провокация от страна на Македония и защо отново?   

През последните седмици и месеци българите наблюдаваха етнически погроми и нападения върху българите в Северна Македония, върху българската общност там, върху хората, които имат добри чувстват към България дори, но сега това вече е държавна инициатива за натиск върху българите в Северна Македония. Първо, че за всички тези месец на нападения няма заловени и осъдени нападатели. Припомням на вашите слушатели и за въоръженото нападение с огнестрелно оръжие върху клуба Охрид, до днес, вече 2 седмици и повече, няма заловен извършител. Нападателят пристига на място с автомобил. Бих казал, че не е много трудно да се открие кой е този нападател, виждайки автомобила му с десетки камери наоколо.   

 Т.е. да се прави и нарочно, да се застане пред камера, да се покаже, че те имат някаква позиция, която е неразбираема от нас всъщност?   

Това е може би някаква демонстрация на сила, че няма съдебна система, няма държавна система, която да накаже тези хора, защото тогава можеше да има загинали. Но случаят с Любчо Георгиевски – председателят на българското дружество в Битоля, вече е форма на държавен, официален натиск. Смятам, че това няма да донесе нищо добро на Северна Македония относно нейната евроинтеграция. Още от вчера нашите европейски партньори са уведомени писмено и от самото дружество в Битоля. Любчо Георгиевски е привикан с призовка този петък да се яви в прокуратурата в Битоля, за да даде сведения по сигнал срещу него за насаждане на етническа омраза и ксенофобия срещу македонския народ, забележете. Т.е. в Северна Македония да си българин означава, че насаждаш омраза към македонския народ. Поне това е тълкуванието на държавната система, това виждаме. Това освен унижение към самия него, опит за унижение, е и форма на държавна ксенофобия и насаждане на омраза от страна на държавата към българския етнос. И тук трябва да отбележим, че голямата цел на т.нар. "дълбока държава“ в Северна Македония е именно да продължи разделението между българи и македонци, да не се сближат те, да не общуват, да не създават мостове помежду си – това, което прави дружеството, което Любчо Георгиевски ръководи, защото това сближаване ще покаже малките разлики между българи и македонци. Бих ги нарекъл схоластични разлики, както има малки разлики между брат с брата. Това 80-годишно разделение в момента се стопява, то се премахва, и срещу това се борят определени кръгове в Северна Македония, затова са тези обвинения вече от страна на прокуратурата там към Любчо Георгиевски.   

А вие успяхте ли да се чуете с него?   

Да, чухме се. Той беше спокоен и каза, че с удоволствие ще даде информация и за българските медии, след като мине разпита му в петък и след като разбере за какво го привикват, защото той за момента има просто една призовка, нищо друго.  

А какво ги е подтикнало изобщо да му изпратят такава призовка?   

Пак казвам, работата на самото сдружение, която е свързана със сближаване на българи и македонци. Ще ви дам за пример и едно българско дружество в друг град – в град Кавадарци. За слушателите да кажа, това е този град, където се произвежда известната македонска ракия Лозова ракия. Това е един много хубав район, т.нар. Тиквешия, Тиквешията, историко-географски район, в който между другото има над 15 000 български граждани оттам, по мои данни. Та, в този град се подготвяше отварянето на българско културно дружество, подобно на Битоля, на Охрид, на Скопие. За съжаление срещу собствениците на помещението, което беше наето и предплатено за година напред, се изсипаха маса анонимни заплахи и включително за смърт на тях, на децата им. Това са обикновени хора, те се притесниха и решиха да затворят.   

Заплахите са от страна на македонци или?   

Да, на хора, които ги заплашват там, най-често на неизвестни заплашители, ако мога така да ги нарека. Но проблемите са много дълбоки в посока да се спре сближаването между българи и македонци. И ето сега сдружението в Кавадарци се казва "Балкански хоризонти“. А ръководството на това сдружение също получи много анонимни заплахи, различни методи на натиск, включително и отказ от съдействие от страна на градската полиция за пускане на жалби от страна на ръководството. Сега, ако някой получава обаждания, съобщения, писма, че ще бъде убит, че ще бъде убито семейството му, нормално е да отиде в полицията и да пусне жалби за това, за да се открие кой е този заплашител. Но в случая полицията в Кавадарци мимоходом отказваше да приема тези жалби, вече с дипломатически натиск от страна на нашето посолство в Скопие поне прие жалбите. Не очакваме да има някакво солидно разглеждане, да установи кой извършва тези заплахи към обикновени граждани, лоялни граждани на Северна Македония, които между другото, това дружество в Кавадарци са дарили ужасно много средства за училищата, за детските градини в града и района. И по този начин това е натискът, който се случва върху българите и в Битоля, и в Кавадарци, и в Охрид, и в цяла Северна Македония, именно да се избегне сближаването между двата народа и между хората от двете общества.   

Вие често пътувате до Македония. Каква е актуалната обществена нагласа в момента към македонците, към българите? Има ли промяна всъщност?   

Промяна има определено. Македонците са изплашени, оттук да почнем. Самото общество там е изплашено от държавния натиск, който се оказва върху тези техни съграждани, които имат български чувства. Това плаши и самите македонци и ги кара да се страхуват да общуват с българи, да правят бизнес с българи, да правят общи културни мероприятия.   

А защо?   

Ами защото се страхуват от натиск от страна на държавата към тях.   

Че ще има последствия към тях.   

Че ще има последствия, най-малко заплахи. Това са обикновени хора, всеки би се притеснил от подобни заплахи, да не говорим вече за нападения, на които ставаме свидетели. Но самите македонци по-голяма част от тях имат добри чувства към нас. Те виждат близостта на езика, виждат близостта на културата ни, на кухнята ни ако щете, на начина ни живот. България и Северна Македония трябва да се свързват, няма как да се отдалечават, имаме общо бъдеще. И в тази връзка мога да кажа, че в следващите 2 години се подготвят отварянето на български културни офиси, клубове в почти всички македонски градове, така че няма как културата и сближаването между хората да бъде спряно с репресии и куршуми.   

В предварителен разговор малко преди ефир ми споделихте за културен център "Никола Вапцаров“. Можете ли да кажете малко повече за него – къде ще се намира?   

Аз имам информация от местни българи от Скопие, че искат да регистрират такова дружество. И аз познавам племенника на Никола Вапцаров и планирам да ги свържа помежду си, да общуват, за да може да се регистрира това дружество, има такова желание така да кажем. Така че можем да станем свидетели в едно близко бъдеще и на български културен център "Никола Вапцаров“ в Скопие. Това го казвам като препратка към опита за провокация от страна на официални партии от Северна Македония, които откриваха някакъв център в Благоевград без да е регистриран, без да искат разрешението на племенника на Никола Вапцаров. Така че можем да станем свидетели и на още един мост между българи и македонци в столицата на Северна Македония именно с това име Никола Вапцаров, което да създаде възможност да общуват повече българи и македонци и да бъде всичко по законов път регистрирано, с разрешението на наследниците на поета.   

А не смятате ли, че това име ще създаде провокация между българи и македонци? 

Ами вижте, в крайна сметка за определени кръгове в Северна Македония дори съществуването на българите е провокация. Т.е. тези кръгове искат да няма българи и да няма българска държава, и в крайна сметка за да удовлетворим техните искания не можем да се самоубием. Тези кръгове не искат българи и македонци да общуват, така че за тях всичко ще е провокация. Но в крайна сметка Северна Македония е кандидат за член на Европейския съюз, тя има своя преговорна рамка, която трябва да изпълни, и в тази преговорна рамка  са включени редица реформи, за да спре най-малкото преследването на българите в Северна Македония и  да сближи двата народа и двете общества - икономически, и културно, социално, образователно и всякак бих казал, така че да живеем заедно занапред. Ние сме достатъчно близки и с общ български произход, така че не смятам, че има македонци обикновени хора, на които им проблем да съжителстват и да живеят заедно с българите, даже напротив.



Още по темата: общо новини по темата: 856
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
14.11.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/143 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: