Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вирджиния Раджи - младата и красива нова кметица на Рим
Автор: Екип Varna24.bg 16:10 / 25.06.2016Коментари (0)717
©
Две неща веднага се набиват на очи, когато видите новата кметица на Рим Вирджиния Раджи - че е млада и красива. С победата си на последните кметски избори 37-годишната адвокатка и представителка на движението на Бепе Грило "5 звезди" постигна два рекорда.

Тя е първата жена, която ще командва на Капитолийския хълм, и едновременно с това e най-младата градоначалничка в историята на Рим.

Но не се заблуждавайте, че римляните са били заслепени от красотата ѝ, когато са пускали бюлетините си. От месеци жителите на затъналата в боклуци, дупки по улиците и трафик столица копнеят за красив град, а не за красив кмет.

Така че и гърбава да беше, Вирджиния Раджи пак щеше да победи - тя е като символ на промяната и като оръжие срещу стария тип политика.

Командвалите досега в Рим леви партии, а преди тях и десните сили фалираха в управлението на Вечния град, оплитайки се в какви ли не афери с корупция.

Десните партии не можаха да излъчат общ кандидат за изборите и разпиляха гласовете си, лявата партия пък е раздирана от вътрешни битки. Така че в крайна сметка поднесоха победата на Раджи като на тепсия.

И всичко това - въпреки че Раджи беше тръгнала на път за Капитолийския хълм като на шега. През февруари тя беше избрана за кандидат чрез гласуване онлайн, както е практиката в движението "5 звезди", с едва 1764 гласа. 

На първия тур на изборите обаче за нея гласуваха 450 000 римляни, за да достигне до истинския си триумф от 67 на сто на балотажа срещу кандидата на левите Роберто Джакети. 

Мнозина смятат Раджи за троянския кон, чрез който движението на Бепе Грило трябва да завземе сега и централната власт. Луиджи ди Майо, зам.-председателят на камарата на депутатите и спонсор от "5 звезди" на неособено опитната адвокатка, дори вече загрява за бъдещ премиер.

Коя е Вирджиния Раджи?

Родена и израснала в един от народните квартали на Рим - "Тусколано", но след това се мести в северния квартал "Отавия", където живее със 7-годишния си син.

От 2 г. е разделена с мъжа си - радиорежисьор по професия, въпреки че след победата ѝ той публикува сърцераздирателно писмо в социалните мрежи.

Раджи завършва право в Третия университет на Рим и специализира право в сферата на информацията и интелектуалната собственост. Доскоро работи в адвокатска кантора, чиито съдружници в миналото са защитавали Силвио Берлускони, бившия му адвокат Чезаре Превити, осъден два пъти за корупция, както и Марчело дел Утри, също бивш съратник на Берлускони и осъден за връзки с мафията. 

Когато новината за това излезе в медиите с намека, че Раджи гравитира в орбитата на Берлускони, самата тя я коментира така: "Колегите ми най-после се занимават с по-леки неща. Защо толкова се страхувате от мен?".

Политическата искра на Раджи се подпалва едва през 2011 г. Съпругът ѝ я води на митинги на "5 звезди", чийто привърженик е самият той. Вирджиния прави обаче много по-шеметна кариера от мъжа си - през 2013 г. е избрана за общински съветник на формацията в Рим. 

Раджи има зад гърба си и подкрепата на починалия неотдавна Джанроберто Казаледжо, смятан за гуруто на "5 звезди", както и на сина му. Именно тяхната компания държи в ръцете си ключовете на блога на Бепе Грило, който е дигиталната платформа на движението.

Раджи казва, че любимата ѝ книга е "Малкият принц", че обича планината, гмурканията, театъра и киното.

Вижда се, че не обича фрапантното облекло, защото много често е облечена с бели ризи, черни костюми или рокли, а гримът ѝ е едва загатнат.

Мотото на Раджи в кампанията на кметските избори беше "честност" и "връщане към ефикасно действащите обществени услуги" - като се започне от събирането на отпадъците и се стигне до управлението на транспорта. Веднага след победата ѝ шефовете на общинските служби - и за боклука, и за транспорта, подадоха оставки.

Друга цел на Раджи ще бъде одитирането и предоговарянето на гигантския дълг от 13 млрд. евро на столицата.

Раджи е и против кандидатурата на Рим за олимпиадата през 2024 г., която смята за "престъпна" на фона на планината от проблеми на Вечния град.

Нейните конкуренти от левицата и от десницата обаче виждат олимпиадата като манна небесна за привличане на инвестиции и бизнес.

Мнозина от скептиците критикуват Раджи най-вече за липсата на опит. Като общински съветник досега се е занимавала с образование. Дали въпреки това ще съумее да върне блясъка на най-атрактивната световна сцена, каквато е Рим? 

И дали въпреки дълговете му за милиарди ще успее да намери средства от онези фондове, от които досега са изтичали пари като от пробойна? Раджи обеща и дигитализиране на административната система, край на ромските лагери и инвестиции в социалната сфера и образованието. 

За всичко това обаче ще трябва да търси съдействие от премиера Матео Ренци, а той е неин политически опонент, като се има предвид, че оглавява Демократическата партия.

Източник: в. "24 часа"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: