Война в Близкия Изток: Иран изстреля ято дронове срещу Израел

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
08:34 / 14.04.2024
1048
Иран е изпратил ято дронове към Израел в събота, създавайки пряка военна конфронтация между двете страни, която заплашва да се превърне в регионална война, съобщава The wall Street Journal.

Израелският военен говорител Даниел Хагари каза, че Иран е изстрелял дронове от територията си към Израел късно вечерта в събота. Военните са "в повишена готовност и постоянно следят оперативната обстановка".

По-рано в събота президентът Байдън побърза да се върне в Белия дом, за да се срещне с екипа си по национална сигурност, докато американски служители се подготвят за възможен ирански военен удар.

Точно как и кога Иран може да отмъсти след нападение в Сирия, при което според него Израел е убил един от неговите висши генерали, зависи от Техеран. Но някои американски служители изразиха безпокойство от поетапна атака с дронове и балистични ракети, която може да започне под прикритието на тъмнината.

Белият дом съобщи, че Байдън е прекъснал пътуване през уикенда до Рехобот Бийч, Делауеър, и ще се срещне с екипа си по национална сигурност във Вашингтон "за събитията в Близкия изток“. Официален представител на САЩ потвърди, че темата е Иран.

Завръщането на Байдън във Вашингтон дойде, когато министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обсъди "спешни регионални заплахи“ с израелския си колега, според изявление на говорител на Министерството на отбраната.

Иран се зарече да отговори със същото на израелския въздушен удар срещу сграда на иранско консулство в Дамаск на 1 април, при който бяха убити седем членове на Революционната гвардия, включително генерал. САЩ обявиха, че ще подкрепят изцяло Израел, ако Иран го нападне.

Напрежението между Израел и Иран се увеличи значително, след като ХАМАС нападна Израел на 7 октомври миналата година, убивайки приблизително 1200 души. Оттогава военният отговор на Израел включваше убийството на множество високопоставени ирански командири, както и командири на ХАМАС, която Иран финансира и въоръжава, чрез въздушни удари.

Атентатът от 1 април обаче беше смятан за изключително провокативен, защото удари дипломатическо съоръжение и представлява едно от най-високопоставените убийства на ирански служител от десетилетия.

Оттогава Израел се подготвя за ирански отговор. В събота Израел актуализира насоките си за извънредни ситуации за цивилни за първи път след удара в Дамаск. Израел затвори училищата в цялата страна до вторник и ограничи броя на събиранията, въпреки че антиправителствените протестиращи се събраха в Тел Авив в събота вечерта.

Виж коментарите (0)

Още по темата (59):
13.05.2024 Oт траура до надеждата: Израел отбелязва 76-та годишнина на своята
независимост
05.05.2024 Reuters: Израелската полиция нахлу в офиса на Al Jazeera в Йерусалим
30.04.2024 Доц. Искрен Иванов: Признаването на една независима палестинска държава би усложнило конфликта в Близкия изток
22.04.2024 Финансист: Tвърде вероятно e до края на годината да видим цени на бензина под 2,40 лева
22.04.2024 Проф. Владимир Чуков каза дали има опасност от трета световна война
21.04.2024 Израел отзова посланиците си, след като редица страни подкрепиха признаването на Палестина като независима държава
Още новини от Международни новини:
МВнР предупреди българите в Канада и пътуващите натам
Българка в Словакия: Хората тук са много шокирани!
Има секунди, в които Фицо е сам - ако има втори нападател, може с...
Керемедчиев за атентата срещу Фицо: Има сериозен пропуск в защита...
Роберт Фицо вече не е с опасност за живота
Роберт Фицо е поставен в изкуствена кома


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).