Всеки ден 1500 мигранти се опитват да преминат Марица към Гърция

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
12:36 / 26.09.2022
630
От началото на годината 160 хиляди нелегални мигранти са се опитали да преминат от Турция в Гърция през река Марица, а в момента всекидневно такива опити правят 1500 души. Това заяви министърът на гражданската защита на южната ни съседка Такис Теодорикакос.

В интервю за гръцката телевизия Anthena Теодорикакос посочи, че нелегалните опити за влизане в Гърция вече са ежедневие, но методът е различен в сравнение със ситуацията през март 2020 г., когато имаше масов опит за преминаване на гръцко-турската граница в Източна Тракия.

"Феноменът се повтаря по различен начин. През февруари и март 2020 г. няколко хиляди души бяха отведени на определено място, а сега ги водят организирано по реката, която е естествената граница между Гърция и Турция“, обясни министърът. Той добави, че полицията, заедно с армията и жителите в гръцките области по Марица изпълняват ефективно конкретния план за защита на границата, като същевременно подчерта, че тяхното послание е, че те прилагат международното право, пазят границите на Европа и няма да позволи нелегалната миграци

"Информираме нашите европейски партньори за случващото се. Уведомил съм колегите си. Гръцката полиция участва във FRONTEX, която е част от операциите на гръцката полиция, за да има силно послание за предотвратяване на незаконната миграция“, заяви той. "Това са дейности, които показват, че Гърция е стожер на стабилността, ефективно охранява границите си в сътрудничество със съседните страни“, посочи ресорният министър и спомена скорошната си среща с българския министър на вътрешните работи.

Виж коментарите (0)

Още по темата (20):
16.01.2023 Чавушоглу призовава САЩ да поддържат "баланс" в отношенията с Гърция и
Турция 
16.01.2023 Гърция ще проведе парламентарни избори през пролетта
14.01.2023 Мицотакис: Няма да има американска база в Александруполис
04.01.2023 Калън предупреждава за "сериозни последици", ако Гърция разшири териториалните си води
03.01.2023 Stars and Stripes: Въпреки риториката, вероятността от въоръжен конфликт между Турция и Гърция е нищожна
30.12.2022 "Провокативният ревизионизъм" на Турция би трябвало да тревожи НАТО, твърдят в Атина
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).