Втори неуспешен опит: НАСА отново отложи изстрелването на "Артемис 1"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
19:40 / 03.09.2022
658
За втори път в рамките на пет дни НАСА прекрати обратното броене и отложи планирания опит за изстрелване на гигантската си ракета от следващо поколение - "Артемис 1".

Причината е в опасно изтичане на гориво е установено по време на зареждането на мегаракетата на НАСА, която според плановете по-късно днес трябва да бъде изстреляна от космическия център "Кенеди" във Флорида за тестов полет към Луната, предаде Асошиейтед прес.

Течът е открит малко преди отварянето на двучасовия стартов прозорец днес, който е от 14:17 часа източноамериканско време (18:17 ч. по Гринуич), съобщи БТА.

В понеделник, 29 август, изстрелването на 98-метровата Ес Ел Ес (SLS) бе спряно заради изтичане на гориво и повреден термосензор на двигател. Смяташе се, че проблемите са решени от инженерите на НАСА.

По време на зареждането рано тази сутрин местно време обаче е прозвучала аларма за свръхналягане и то за кратко е преустановено. Не са констатирани щети и зареждането с гориво е продължило. Минути по-късно обаче водородното гориво започнало да изтича от секция на двигателя в долната част на ракетата. НАСА спря зареждането, докато инженерите се опитват да решат проблема.

Метеорологичните условия винаги са допълнителен фактор. Според последната прогноза има 70% шанс времето да е благоприятно по време на съботния двучасов стартов прозорец.

Мисия "Артемис 1" ("Артемида 1") се отправя на тестов полет без астронавти на борда. Това ще е първи полет за ракетата, разработвана повече от десетилетие като най-мощната в света досега.

Целта на мисията "Артемис 1" е да постави началото на американската програма за завръщане на Луната, да установи трайно присъствие на нея и да я използва като трамплин за бъдещи мисии до Марс. НАСА се надява да изпрати четирима астронавти в орбита около естествения спътник на Земята през 2024 г. и най-рано през 2025 г. екипаж да кацне на повърхността й.

Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).