Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вучич: Сърбия е заставена да избира между изолация или признаване на косовското членство в ООН
Автор: Тереза Герова 08:50 / 24.01.2023Коментари (0)831
©
Сърбия е заставена да избира между изолация и съгласие с всички точки от новия френско-германски преговорен план, който включва наред с всичко друго и членството на Косово в ООН. Това заяви държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич в обръщение към нацията, предават водещите сръбски медии.

"Имаме следния избор: или, от една страна, изолация, санкции от един или друг вид - няма по-лоши от изтеглянето на инвестициите, за което ми беше директно казано три пъти. Или, от друга страна, ние приемаме всичко наведнъж, което означава присъединяване на Косово към ООН“, каза Вучич, отбелязвайки, че избира пътя на преговорите, без обаче това да означава одобрение на влизането на Косово в ООН.

По-рано в сръбските медии се появи информация за предложението, което представителите на Франция, Германия, Италия, САЩ и специалният представител на ЕС за Западните Балкани са представили на президента на Сърбия. Според вестник "Вечернье новости" сръбската страна е длъжна да приеме "френско-германската" концепция за диалога с Косово, в противен случай Сърбия ще понесе последствията от отказа, включително санкции срещу страната. Според изданието основата на плана е Сърбия да не пречи на членството на Косово в международни организации, по-специално в ООН.

На свой ред най-голямата обществена медия в Австрия – ORF, съобщава, че в обръщението си "Вучич намекна за приемане на плана за нормализиране на отношенията с Косово“. Западните преговарящи са му дали избор дали да приеме плана или да понесе последствията от прекъсването на преговорите за присъединяване към ЕС и оттеглянето на чуждестранни инвестиции от страната. Изправен пред подобен избор, "аз съм за пътя на компромиса, колкото и спорен да е той“, цитира медията думите на Вучич, излъчени на живо по местните телевизии.

Френско-германският план, който стана известен миналата есен, предвижда Сърбия и Косово да не се признават официално взаимно, но да приемат държавното си съществуване в сегашните граници. По-специално, Сърбия ще спре да блокира членството на Косово в международни организации с активното съдействие на Русия, обясняват от редакцията.

"Няма съмнение, че не подкрепяме присъединяването на Косово към ООН, но де факто бихме приели членството му“, продължи Вучич. Но още нищо не е решено, добави той. В крайна сметка сръбският парламент и "може би хората“ ще трябва да решават, заключи сръбският президент.



Още по темата: общо новини по темата: 42
08.11.2023 »
24.09.2023 »
16.08.2023 »
04.08.2023 »
30.05.2023 »
29.05.2023 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: