Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вътрешният министър на Австрия за пълното ни влизане в Шенген: Би било погрешно да се определи конкретна дата
Автор: Петя Кузева 19:01 / 02.04.2024Коментари (0)1562
© Profimedia
Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви във вторник, че би било погрешно да се определи конкретна дата за присъединяване на сухопътните граници на Румъния към Шенгенското пространство. Карнер уточни, че няма за какво да упреква Румъния и България, но Шенгенската система трябва да се подобри, съобщава News.ro.

Изявлението му идва на фона на посещението на румънския министър на вътрешните работи Каталин Предою във Виена, само дни след приемането на северната ни съседка във въздушното и морското Шенгенско пространство. Карнер и Предою дадоха съвместна пресконференция на летището в австрийската столица. 

Герхард Карнер беше попитан от какво се нуждае Румъния, за да влезе в Шенгенското пространство и със сухопътните си граници. 

"Искам ясно да кажа, че наистина не съм упреквал директно България и Румъния. Преди година и половина казах, че система, която не работи, не може да се разширява. Затова тогава взех това решение. България и Румъния са много важни партньори за Австрия, когато става дума за оказване на натиск върху Европейската комисия за подобряване на Шенгенската система. Усилията ни вече дадоха плодове. Вероятно знаете, че директорът на FRONTEX вече обяви засилени операции, дори утрояване на служителите на FRONTEX в тези страни. Имаме и потвърждение от Европейската комисия, че ще бъдат инвестирани повече средства в Румъния и България за тези цели и смятам, че това е много важна стъпка", каза австрийският министър на вътрешните работи.

"Ще продължим да си сътрудничим за подобряване на Шенгенската система. Всички знаем, че има голям натиск на нелегалната миграция в Европа. Затова тук имаме общи интереси, положихме общи усилия именно за укрепване на тази система. В момента има други държави членки на Шенгенското пространство с контрол по сухопътните граници, защото ние, министрите на вътрешните работи, сме отговорни за безопасността. Има контроли в Германия, Франция и Австрия. Трябва да направим всичко възможно, за да поправим ситуацията със сигурността в Европейския съюз, да продължим да гарантираме свободата на движение на нашите граждани, но смятам, че в момента би било погрешно да определяме конкретна дата в това отношение", заяви Герхард Карнер. 

От своя страна министърът на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою подчерта, че Румъния не е първата държава, която влиза в Шенген първо с една граница, а след това с други. 

"Румъния не е първата държава, която влиза в Шенген поетапно, първо с една граница, а след това с други. Историята на Шенгенското пространство включва няколко примера. Досега историята на Шенген не включва нито един пример, в който държава е влязла в Шенгенското пространство само с една граница и е останала без другите граници", каза Предою във Виена и увери, че Румъния ще извърви този път докрай.



Още по темата: общо новини по темата: 528
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
15.04.2024 »
11.04.2024 »
предишна страница [ 1/88 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: