Във Великобритания: По три краставици и две салати на човек

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
19:55 / 23.02.2023
676
В много британски супермаркети рафтовете за зеленчуци са празни - особено дефицитни в момента са доматите, краставиците и чушките, поради което за продажбите им са въведени ограничения, информира АРД. Основна причина за недостига са слабите реколти в Южна Европа и Северна Африка.

Във веригите "Теско" и "Алди" могат да се купят само по три краставици, а и за доматите и чушките е въведен лимит, съобщава Би Би Си. Третата по големина верига на британския пазар - "Асда" - пък е въвела ограничения в продажбите на зелени салати и карфиол: на клиент се полагат по две бройки.

Както отбелязва АРД, през зимата Великобритания е особено зависима от вноса на зеленчуци - от декември до март 95 процента от доматите се внасят.

Цените ще продължат да растат

Цените на хранителните продукти във Великобритания нараснаха значително - най-вече заради Брекзит. Митата увеличават разходите на фирмите, а това дава отражение и върху потребителските цени. Влияние оказва и недостигът на персонал - в прибирането на реколтата се включват много по-малко хора, отколкото преди излизането от ЕС.

Още един фактор за поскъпването е войната в Украйна - заради увеличените енергийни цени британските производители използват оранжериите по-рядко. А и промените в климата не са без значение: лятото във Великобритания бе много горещо, а през декември ниските температури се задържаха дълго време, което засегна морковите, пащърнака, зелето и карфиола, отбелязва АРД. Това вероятно ще доведе и до следващ ръст на цените.

Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Нови земетресения разклатиха Балканите
Изкуствен интелект стана говорител на Министерство на външните ра...
Огромна инвестиция даде тласък на едно от най-известните летища в...
Силно земетресение удари Хърватия
Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Възстановит...
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).