Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
WSJ: Руските удари лишават украинците от интернет и мобилни комуникации
Автор: Иван Христов 13:38 / 16.01.2023Коментари (0)616
©
Атаките на Русия срещу електрическата мрежа на Украйна натоварват мобилната телефонна мрежа на разкъсаната от война страна, което води до масов лов за батерии и друго оборудване, което е от решаващо значение за поддържане на работата на комуникационната система, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса от Агенция "Фокус“.

Прекъсванията на електрозахранването в Украйна не просто гасят светлините. Недостигът на електричество също засяга водоснабдяването, отоплителните системи, производството и клетъчната телефонна и интернет мрежа, жизненоважна комуникационна връзка в страна, където стационарните телефони са необичайни.

Потребителите могат да зареждат мобилните си телефони в кафенета или бензиностанции с генератори, но телефоните трябва да осъществяват връзка с базови станции, чиито антени и комутационно оборудване се нуждаят от големи количества енергия. Тъй като непрекъснатите прекъсвания на тока вече са обичайна част от живота в Украйна, интернет доставчиците разчитат на батерии, за да поддържат мрежата работеща.

Залозите са високи, тъй като украинските официални лица използват положителни новини за войната, речи на президента Володимир Зеленски и видеоклипове, разпространявани по мобилни телефони, за да поддържат подкрепата на хората за борбата с Русия. Спешните служби и евакуираните разчитат на мобилната мрежа и дългосрочна загуба на комуникации в големите градове би усложнила съществуващите проблеми с прекъсвания на електричеството, отоплението и водата, казват компаниите.

Недостигът на работна ръка изостри проблемите с мобилните мрежи, тъй като много украинци бяха разселени от войната или отидоха на фронта, за да се бият. През декември главният изпълнителен директор на украинския мобилен оператор Lifecell, Исмет Язичи, сам отиде на бойното поле, за да включи генератор и да възстанови резервното захранване на клетъчна кула, според компанията.

Но най-големият проблем е енергийното оборудване. "Ние не искаме пари, ние искаме батерии“, казва Юрий Задоя, мениджър на отдела, отговарящ за технологиите в Lifecell, част от Turkcell Iletisim Hizmetleri AS. "Никой няма запас от батерии“.

Lifecell, третият по големина доставчик в страната, се нуждае от приблизително 250 генератора и 36 000 литиево-йонни батерии, уточни говорител.

Мобилната мрежа на Украйна не е изградена за военно време и повечето базови станции имат тип оловно-киселинна батерия, известна като абсорбираща стъклена подложка или AGM. Тези батерии могат да захранват станция само за няколко часа и отнемат много време, за да се заредят напълно, когато захранването се върне.

Мобилните оператори търсят литиево-йонни резервни системи, тъй като те издържат по-дълго по време на прекъсване от батериите на базата на оловна киселина и могат да се зареждат по-бързо. И все пак мобилните ръководители казват, че някои базови станции - които включват антени, превключващо оборудване и източник на енергия - се нуждаят от генератори, за да поддържат захранването.

През ноември Агенцията за международно развитие на САЩ достави 50 дизелови генератора на украинска телекомуникационна и интернет асоциация, за да помогне за поддържането на клетъчните и оптичните услуги онлайн, каза говорител на агенцията.

Американски дипломати са на глобален лов за доставки на високоволтови трансформатори и друго оборудване за възстановяване на украинската мрежа, което би помогнало за доставките на енергия за телекомуникационната индустрия, както и за химикалите и металургията, заяви Джефри Пайет, помощник-държавен секретар на САЩ за енергетиката, след скорошна обиколка в страната.

Междувременно Kyivstar, Lifecell и другият голям украински оператор - Vodafone Ukraine на Neqsol Holding - се обърнаха към производителите, за да получат повече резервни батерии, за да заменят техните оловно-киселинни батерии, но им беше казано, че производството на устройствата ще отнеме три или четири месеца, споделя Станислав Прибитко, директор за мобилни комуникации в министерството на цифровата трансформация на Украйна.

Kyivstar е получил и инсталирал 8000 нови батерии за своята система, а Vodafone Украйна е инсталирал 5000, според ръководителите на двете компании.

Новите батерии не са панацея, тъй като те осигуряват само до половин дузина часа енергия за станцията, по-малко от продължителността на много прекъсвания на захранването.

Дори преди Русия да започне многократни удари по електрическата мрежа на Украйна през октомври, мобилните доставчици бяха затруднени от ремонти в регионите, в които има сражения, както и от нарастващо използване, включително голямо увеличение на видеоклипове в YouTube за войната, казват ръководители.

В момента 25% от базовите станции в цялата страна не работят във всеки един момент в резултат на постоянните прекъсвания на захранването, посочва г-н Прибитко. По време на най-лошия от руските удари по електроенергийната система до момента в края на ноември 59% от базовите станции не функционираха.

"Беше неочаквано за нас, защото атаката беше толкова масивна и имаше голямо въздействие върху енергийната система“, казва г-н Прибитко от тъмния си апартамент през декември.

Длъжностни лица, фокусирани върху телекомуникационния сектор, работят с енергийни служители, за да променят правилата, даващи приоритет на достъпа до електроенергия за избор на стратегически сектори като болници и служби за спешна помощ. Мобилните оператори искат мобилната мрежа да получава приоритетен достъп, за да получават повече часове енергия всеки ден, посочва още Прибитко.

И трите мобилни оператора вече позволяват роуминг в мрежите на другия без допълнително заплащане, ход, който увеличава вероятността клиентът да може да се свърже с мрежата на конкурент, ако най-близката до него кула не работи.

Фирмите също работят за възстановяване на украинската мобилна услуга в райони, които преди са били окупирани от Русия, включително град Херсон, където KyivStar постави базова станция в средата на централния площад на града, заяви Володимир Лутченко, главен технологичен директор на компанията.

В окупираните от Русия райони на Украйна мобилното оборудване обикновено беше унищожавано, като руската страна работеше за създаване на собствена мрежа. "Някои базови станции бяха ограбени – те просто взеха оборудването“, казва г-н Задоя от Lifecell. "Много бяха напълно унищожени.“

В райони, където мрежата е била повредена по време на войната, военни офицери и власти понякога имат достъп до сателитни комуникации, включително интернет услугата Starlink, предоставена от SpaceX на Илон Мъск.

Но обикновените хуманитарни работници често разчитат на мобилната телефонна мрежа. "Това прави изключително трудна комуникацията с нашата местна партньорска организация и властите в тези високорискови зони“, обяснява Марися Запасник, украински ръководител на Международния спасителен комитет.

За г-н Лутченко от Kyivstar недостигът на електроенергия става личен проблем, когато му попречва да се свърже с майка си на 60 километра извън Киев в продължение на два дни.

"Отидох при нея с кола само за да я проверя как е“, заяви Лутченко. "Тя е майка на телеком експерт, така че знае как работи.“



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: