Ядрени подводници на САЩ и Великобритания изпратиха сигнал на Русия от Северния Атлантик

Автор: Иван Христов
Коментари (2)
10:54 / 14.12.2022
1321
Подводницата с балистични ракети Tennessee от клас Ohio на ВМС на САЩ и ядрената подводница от клас Vanguard на Кралския флот, и двете въоръжени с ракети Trident с ядрени глави, бяха забелязани в рядка снимка в Северния Атлантик, пише в сряда UK Defense Journal.

Фотохрониката от ВМС на САЩ показва тези подводници, както и самолетите за командване и контрол E6-B Mercury, причислени към 4-та ескадрила за въздушно разузнаване на ВМС на САЩ, и хеликоптерът MH60R Sea Hawk, прикрепен към 72-ра хеликоптерна военноморска ударна ескадрила.

Военноморските сили на САЩ описват фотосесията като "провеждане на двустранно морско учение за тестване на тактики, техники и процедури, които укрепват отношенията между уникално близки съюзници в подкрепа на сдържането и колективната сигурност".

"Съединените щати и Великобритания имат отдавнашно споразумение за сътрудничество в разработването и разполагането на стратегически оръжия и поддържащи системи“, добавят от американския флот.

Подводницата от клас Охайо е най-големият тип подводница във ВМС на САЩ, с дължина 170 метра и водоизместимост над 18 000 тона. Ударните морски платформи са оборудвани с различни съвременни технологии и оръжейни системи, включително балистични и крилати ракети, торпеда. Подводниците са проектирани да изпълняват широк спектър от мисии, включително стратегическо възпиране, специални операции и конвенционална война.

Атомните подводници от клас Вангард са най-мощните подводници на въоръжение в Кралския флот. Всяка подводница е дълга 170 метра и може да носи до 16 ракети Trident II, способни да доставят ядрени бойни глави на големи разстояния с висока точност, се казва в публикацията.

САЩ и Обединеното кралство имат дълга история на сътрудничество, когато става въпрос за ядрени ракетни подводници. И двете сили на НАТО разполагат с модерни ядрени технологии и са работили заедно в миналото, за да споделят знания и ресурси, за да разработят съответните си ядрени възпиращи средства. Ключов пример за обмен на технологии между Обединеното кралство и САЩ е ракетната система Trident, припомня UK Defense Journal.

Лондон закупи тези машини от Съединените щати и също така се възползва от американския опит и технология, за да интегрира ударната система в собствените си подводници. Освен това Обединеното кралство и САЩ също си сътрудничат за разработването на нови технологии за подводници. Например, най-новият клас ядрена ракетна подводница на Великобритания, Dreadnought, е проектирана да бъде "по-модерна и по-невидима от предишните поколения". Тя включва много от най-новите технологични постижения в дизайна на подводници, някои от които са разработени в сътрудничество със САЩ.

Виж коментарите (2)

Още по темата (4524):
04.05.2024 Русия обяви за издирване и Петро Порошенко
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
Още новини от Международни новини:
Силно земетресение от 6,4 по Рихтер разтърси Мексико
За пореден път арестуваха Грета Тунберг
Любима страна на българите не спира да се тресе! Регистрирани са ...
Почина известен бизнесмен, смятан за "инвестиционната легенда" на...
Нови забрани за алкохола и по-големи санкции за туристите в Майор...
Любимата напитка на българите поскъпна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).