Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Юлиан Попов пред Politico: България се отказа в полза на Азербайджан за домакинство на конференцията COP29
Автор: Екип Varna24.bg 19:42 / 08.12.2023Коментари (0)1037
©
България оттегли кандидатурата си за домакинство на световната среща на върха по въпросите на климата през следващата година, като по този начин даде възможност конференцията да се проведе в богатия на петрол Азербайджан, пише европейската редакция на Politico.

Българският министър на околната среда Юлиан Попов e заявил пред европейската медия, че страната е изпратила писмото си за оттегляне в петък (8 декември) вечерта, един ден след като Армения се отказа от стремежа си да бъде домакин на COP29 и подкрепи Баку.

"В духа на добрата воля и в името на успешното провеждане на конференцията за климата, чийто домакин е Източноевропейската група, Република България оттегля кандидатурата си за домакинство на COP29", се посочва в изявление, изпратено впоследствие от българското министерство на околната среда. "Поради това предоставяме своята подкрепа за кандидатурата на Република Азербайджан."

Ден по-рано, преди обявяването на решението, Попов заяви в интервю за Politico: "Нашата позиция е, че се интересуваме от процеса. В момента, в който сме убедени, че ако се оттеглим, процесът ще спечели, ще го направим".

Кандидатурата на Баку все още се нуждае от официалното одобрение на други държави. Сега обаче Азербайджан е единственият останал кандидат за домакин на COP29, което означава, че срещата на върха за климата вероятно ще се проведе в петролна държава за две поредни години.

Тазгодишният домакин, Обединените арабски емирства, е седмият по големина производител на петрол в света. Азербайджан не е в топ 20, но страната и нейният автократичен режим са силно зависими от продажбите на нефт и газ, които съставляват над 90 % от износа ѝ.

"Отново петролна страна", пише в SMS един разочарован служител от източноевропейска държава. "Светът никога няма да стане зелен."

Баку вероятно ще получи и подкрепата на Русия, с което ще се преодолее политическата безизходица, която остави COP29, голямата среща на върха, на която страните ще договарят нова финансова цел за подпомагане на развиващите се страни, в застой в продължение на месеци.

Конференцията се провежда на ротационен принцип между петте регионални групи на ООН, а следващата година се очаква Източна Европа. Русия обаче блокира домакинството на страни от Европейския съюз като България в очевидно отмъщение за санкциите на Брюксел срещу Москва заради нахлуването ѝ в Украйна.

В същото време Армения и Азербайджан, които водеха война, в резултат на която Баку си върна отцепилия се регион Нагорни Карабах това лято, наложиха вето върху кандидатурите си. Източноевропейският блок от 23 държави трябва да намери консенсус, като по-късно всички страни членки на конференцията на ООН за климата ще подпечатат решението на групата. Следващото заседание на Източноевропейския блок ще се проведе в събота.

Първоначално преговорите в Дубай не допринесоха за излизане от задънената улица, като предизвикаха предложения в последния момент от други държави, включително Сърбия и Молдова.

Но в четвъртък двете враждуващи съседки сключиха споразумение като част от по-широките усилия за постигане на мирно споразумение. В съвместно изявление Армения заяви, че ще подкрепи кандидатурата на Азербайджан за COP29, а двете страни заявиха, че ще освободят военнопленниците.

В изявлението се посочва, че двете страни "наистина се надяват, че другите страни от източноевропейската група също ще подкрепят кандидатурата на Азербайджан за домакинство". По-рано в петък говорителят на Министерството на външните работи на Азербайджан Айхан Хаджизада заяви: "Не съм съгласен с това: "Русия също подкрепи нашата кандидатура."

ЕС приветства споразумението, като председателят на Европейския съвет Шарл Мишел похвали развитието като "голям пробив". През изминалата година блокът купуваше повече газ от Азербайджан, за да прекъсне зависимостта си от руските изкопаеми горива.

В азербайджанския павилион на COP28 в Дубай страната изтъкна усилията си да инвестира във възобновяеми енергийни източници и в природата. На екран в центъра на изложбената зала бяха показани поредица от слайдове, като един от тях гласеше: "Карабах е първият регион в Азербайджан, който постигна "нетна нула".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: