Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Заев: Искаме българите да ни признаят като македонци, а езика ни - като македонски
Автор: Екип Varna24.bg 11:08 / 20.11.2020Коментари (7)1988
©
Вобширното интервю, което премиерът на Северна Македония Зоран Заев даде специално за Дойче веле, става дума предимно за отношенията с България. Показателно е впрочем, че Заев  се старае да произнася "България" и "българи", вместо "Бугария" и "бугари". Пред колегата Борис Георгиевски македонският премиер апелира за приятелство, обич и разбирателство между двата съседни народа.

"Най-добрият ни приятел, този, когото наричаме брат, ни блокира"

"Ние сме добри приятели, братски народи. И двете страни искат да видят всички Балкани заедно в ЕС, с отворени граници между нас и България, през които гражданите да пътуват свободно, да си сътрудничат и да изграждат приятелство", казва македонският премиер.

Заев обаче посочва, че проблемът, довел до блокирането на преговорите за членство на страната му в ЕС, вероятно се корени в “опитите на българската страна да определя историята". Министър-председателят на Северна Македония смята още, че историческите въпроси трябва да бъдат решавани от историци, а не от политици.

“Имаме прекрасен договор", казва той за Договора за добросъседство, подписан между България и Република Македония през 2017 година. Историята ни “обединява, това е нещо общо от миналото и чрез него градим мостове, сътрудничество и още по-голямо братство". Но съществува и рискът “тази обща история, ако я направим по-македонска или по-българска, да бъде ябълка на раздора и да създава конфликти".

Заев не е изгубил надежда, че конфликтните въпроси ще бъдат решени: “Вероятно никога няма да е късно, но ако ги решим час по-скоро, ще е по-добре". Макар да не скрива разочарованието си, че “най-добрият ни приятел, този, когото наричаме брат, ни блокира", той казва, че разговорите продължават и все още до края на годината може да бъде постигнат консенсус.

"Македонският народ никога не би блокирал българския народ"

“Определено нямаме никакви претенции - нито териториални, нито малцинствени", допълва македонският премиер.

“Искрено искам нашите приятелски, братски хора да ни признаят като македонци, а езика ни - като македонски", споделя той и продължава: “Признаването на моята история е моето право на самоопределение. Както аз, така и македонският народ признаваме българското право на самоопределение: че има български народ и език с цяла история, която е свещена за него, както нашата история е свещена за нас. И чрез това можем да градим приятелство".

Според Заев “българските граждани не харесват това, което се случва днес. Македонският народ никога не би блокирал българския народ, а ако го направи, политиците ще бъдат наказани на изборите. Българският народ също никога не би наложил блокада. Сега обаче всичко зависи от политиците".

Зоран Заев смята, че “наш интерес е България да бъде стабилна и да има власт и парламент, които народът поддържа". В тази връзка той изразява предположението, че за Борисов и българските власти също ще е добре да се явят на следващите избори “с решен проблем": “Моят приятел и брат Бойко Борисов е европеец и той го е доказал, не е нужно да го казвам. Той го доказа няколко пъти, особено за нас в Северна Македония и Западните Балкани. И вярвам, че ще продължи в този дух. Според мен българският народ ще възнагради човек, който намери решение, а не човек, който създава проблеми."

Но дали изворът на напрежение всъщност не е Красимир Каракачанов? - пита журналистът Борис Георгиевски. В отговор премиерът на Северна Македония казва, че според него българският народ е против блокадата срещу македонския народ по пътя му към ЕС. И все пак в правителството има и коалиционни партньори, припомня той и добавя по адрес на българския вицепремиер Красимир Каракачанов:

"Често го слушам моя добър приятел Каракачанов. И твърдя, че той иска Македония, но понякога я иска по неправилен начин. И съм му го казвал. Дето има една приказка: "Аман, брате, чак пък толкова да искаш!“.

Заев още веднъж повтаря, че Северна Македония няма към България нито териториални, нито малцинствени претенции. А по отношение на общата история македонският премиер казва:

"Тя съществува и е реалност. От тази обща история са възникнали българите и македонците, българският и македонският език“. На тази основа трябва да се гради приятелство и братство, да се търси обичта, която отваря път към бъдещето, а не към раздори, смята Заев.

"Аз съм убеден, че и Каракачанов, който е председател на дясноориентирана партия, не желае конфликт със съседите, не желае да разделя македонци и българи, а иска да гради приятелство“, казва премиерът на Северна Македония.

"Дано накрая разумът надделее и от двете страни на границата"

По-нататък в интервюто Заев накратко споменава болезнената тема за паметниците и мемориалните плочи и обобщава:

"Заедно с целия мой народ аз работя за укрепване на приятелството и братството на двата народа. Но нещо, което е изгубено от десетилетия, няма как да се постигне за две години. Трябва допълнително време и това зависи от нас“.

А на въпроса за причините, поради които двете партии ВМРО действат като спаринг-партньори от двете страни на границата, Зоран Заев отговаря така: "Първо, това са десни и националистически ориентирани партии. И за съжаление, когато се стигне до такива чувствителни въпроси, този национализъм става радикален“.

Според него ВМРО-ДПМНЕ се интересува единствено от спечелването на повече гласове за победа на следващите избори. Но любовта към родината и към народа не е спринт на 100 метра, образно се изразява Заев и обяснява:

"Политиците имат отговорност да мислят за бъдещето на своята страна и на своя народ“. Заев знае, че като дясна партия, ориентирана към национализъм, българската ВМРО на Каракачанов има своите приоритети. Но все пак изразява личната си надежда, че в крайна сметка разумът ще надделее и от двете страни на границата, а проевропейските сили ще успеят да се наложат.



Още по темата: общо новини по темата: 856
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
14.11.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/143 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.11.2020 г.
0
 
 
Това е българско и наше ще остане,аиде бягаи македонско мекере0183
0
 
 
Хайде вече стига с този клоун, че ми писна.Ясно е, че ще гледа ЕС през крив макарон и напълно право.Със селско-македонските тарикатлъци се провали тотално.
0
 
 
Ние си ви признаваме за македонци и ви признахме първи дЪржавата. Но езика ще се и*ете у гъзот. Кога Германия признае австрийски или Гърция кипърски тогава и ние ще приемем македонски.
Aнонимен
на 20.11.2020 г.
0
 
 
Заев,разберете,че не ви пречим за Европа ,а като истински братя ви помагаме да се осъзнаете и разберете ,че не сте нито сърби нито македонци ,Българи сте бре! Ако не го признаете и приемете Европейци няма да станете,но може да станете скоро албанци извън ЕС.
Aнонимен
на 20.11.2020 г.
0
 
 
Един селски диалект не може да бъде наричан език!
0
 
 
Езика ви е Български,това че сте променили произношението на някои думи го прави Диалект!
Aнонимен
на 20.11.2020 г.
+1
 
 
искате ама няма. не се признава нещо което не съществува. какъв пшриятел или брат както ни наричаш може да си като се държиш по този начин, да крадеш история, език ит.н. никакво признаване.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: