Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зaев: Това, коeто ни разедини с България, се нарича Югославия
Автор: Екип Varna24.bg 12:13 / 26.11.2020Коментари (1)1573
©
"Ние нямаме споделена история. Имаме обща история. Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Наследихме време, което не беше в полза на приятелството между нас. Югославия ни разделяше. Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето. Трябва да създадем положителна атмосфера за младите хора, за да използват това минало като трамплин за по-добро бъдеще през периода, който предстои. България не е фашизъм, България е наш приятел. Новите поколения не знаят цялата тази действителност, а тя трябва да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по един много погрешен начин. Ако някой си позволява да очерня България с ПР-публикации по света, ще понесе отговорност. Това няма да го позволя. Държавата не участва в това." Това каза в интервю за Агенция БГНЕС македонският министър-председател Зоран Заев.

Македонският и българският народ са приятели, аз много често казвам, че са братя, защото имат обща история, имат общо минало, което ни сплотява, казва още той. Всяко отлагане на интегрирането на Северна Македония в Европейския съюз и НАТО води до реч на омраза и не е в интерес, нито на Скопие, нито на София, посочва македонският премиер.

"Изпълнението на Договора с България ще бъде закон. РС Македония потвърди доверието си към България да защитава небето ни. Имаше голям натиск от Турция и Италия. Но ние казахме: Извинете, първият ни съсед е България, затова Гърция и България ще бъдат двете държави, които ще пазят небето ни. Аз като ръководител на правителството поемам ангажимента в името на целия македонски народ прилагането на Договора да бъде за пример. На първо място, защото така ще служа най-добре на своя народ, но, разбира се, и на приятелска България. Лично аз потвърждавам нашата позиция за пълно противопоставяне на говора на омразата, който трябва да бъде прекратен незабавно. Активистът от ВМРО-ДПМНЕ, който запали българското знаме, ще понесе отговорност", заявява Заев.

На въпрос поема ли Северна Македония ангажимент, че няма да има претенции към България, Заев казва, че е подготвен документ, в който е записано, че Северна Македония няма териториални претенции и че няма да се намесва във вътрешните работи.

"В този документ заявяваме ясно, че нямаме малцинствени претенции. Този меморандум трябва да бъде одобрен от двете междуправителствени комисии", допълва Заев.

"България е първата държава, която призна нашата независимост и държава. Признавайки суверенитета и държавата, категорично призна и нашето право на самоопределение. Така че тук няма съмнение – това, че сме македонци и говорим на македонски език е факт. В крайна сметка това е чувство, това е право. Всеки може да се определи както иска, както се чувства и т.н. Вие знаете, че у нас има много националности, освен македонците – албанци, турци, власи, бошняци, роми, имаме и българи, които живеят в страната. Те са наши граждани и са добър мост за сътрудничество между двете държави и вярвам, че в бъдеще онова, което трябва да изясним преди всичко, е онзи исторически момент, но през призмата на приятелството".



Още по темата: общо новини по темата: 856
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
14.11.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/143 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Заев,застани на една позиция и я отстоявай!Онзи ден,четох друго!Бъди мъж!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: