Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Започва ли се? И мюсюлмани близо до нас поискаха автономия!
Автор: Екип Varna24.bg 13:58 / 04.11.2017Коментари (16)2143
© БТА
Еуфория от посещението на Ердоган в Нови Пазар, на 150 км южно от Белград
Избори за създаване на териториална автономия в сръбската област Санджак. Това поиска от Белград и ЕС председателят на Националния съвет на бошняците в Сърбия Сулейман Углянин. Санджак е историческото име на сръбския югоизточен регион, който граничи с Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово. Областта е предимно населена с мюсюлмани бошняци. Централният град Нови Пазар е наричан "Сръбският Истанбул" и е смятан за един от най-ислямизираните градове на Балканите извън Турция.

Искането на Углянин и някои аспекти на скорошната история на Санджак напомнят на ситуацията в Каталуния. Това би могло да събуди обясним страх у Сърбия, че етническото самоопределение може да създаде нова ситуация на отцепване на територии от страната по-малко от 10 години след обявяването на независимостта на Косово. В Бошняшката област през 1991 г. е проведен референдум за добиване на статут на автономна територия, който обаче не е признат от Белград. По времето на бивша Югославия, в рамките на Сърбия има две такива територии - Косово и Войводина.

В края на 90-те първата от двете области, предимно населена с албанци, воюва и постигна независимостта си от сърбите. Санджака обаче е подминат от тези и по-ранните историческите процеси през 90-те години, при които останалите бошняци също извоюваха своя държава, макар и в рамките на сложната федерация Босна и Херцеговина. Сега Углянин изтъква резултатите от референдума през 1991 и иска да се определи дата за "изтегляне на сръбската полиция, армия и разузнавателни служби, включително и на съдебните власти от Санджак".

"Бошняците са чуждо тяло в тази страна, а институциите се наричат сръбска войска и полиция. Държавните органи имат враждебно и дискриминационно отношение към бошняшкото малцинство", смята мюсюлманският лидер. Сръбският министър на отбраната Александър Вулин определи изявленията като провокация, която може да предизвика безредици.

"Сръбската войска не е окупационна, тя е част от всекидневния живот и защитник на нашата страна и начин на живот. И няма как да се изтегли. Ако на някого тя му пречи, това означава, че на него му пречи и самата Сърбия", добави министърът.

"Армията, полицията и съдебните власти ще продължават да се грижат за мира и законността на територията на Сърбия. Те ще гарантират сигурността на всеки един гражданин, без значение от неговата национална или религиозна принадлежност... Сърбия принадлежи на всички граждани. Това нещо никой няма да може да промени чрез омраза", подчерта Вулин.

Изявленията на Углянин идват по-малко от месец след визитата на турския президент Реджеп Ердоган в Нови Пазар. Посещението му се възприе от много анализатори като знак за подкрепа към всички мюсюлмани на Балканите.

Преди седмица пък регионалният парламент в испанската автономна област Каталуния обяви независимост от Мадрид. Испанското правителство обаче побърза да поеме властта в региона и на този етап Република Каталуния не изглежда нещо повече от нереализиран проект.

В Санджак евенутална подобна ситуация би била по-различна. В региона никога не спирало напълно етническото и религиозно напрежение между бошняците и сърбите. Отделно от това международни наблюдатели са отчитали, че в много от джамиите се проповядва т.нар. уахабизъм - фундаментална форма на исляма, която едновременно е управляваща идеология на страни като Саудитска Арабия и основа на разбиранията на радикални терористични организации като "Ал Кайда" и "Ислямска държава".


Източник: БГНЕС, ТАСС, DW








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това в България няма как да стане по простата причина, че младите български турци отдавна са в Европа. Не ме учудват дискриминационните ви коментари базирани както на религиозна така и на етническа основа. Странно, че няма реакция от страна на админа. Какво да говорим повече след като в България етническо малцинство което съставлява 1/7 от нацията не е признато официално като малцинство. А чета радостни коментари за признаването на българското малцинство в Албания. Това драги ми сънародници си е чиста проба политически "гьонсуратлък".
+2
 
 
Сега и цяла България да се отцепи от София и парламента и ще ги видя какво и от къде ще грабят,събралата се там сган!
0
 
 
Правим ТЕЦ-ове, жп мрежа, слизаме от колите и до 10 години няма да има ислям. Принцовете на терористите ще умрат от глад в пясъка. Един Дубай няма да ги спаси, той е нерентабилен. Като няма кой да дава пари на джамиите, да радикализират дебили с родители роднини по златна линия, джамиите ще изчезнат. Тогава ще се пробват с голяма фронтална атака. Само че ЕС има повече пари и хора, достатъчно е да ги забавим и като им свършат парите пак губят. И от радикалните терористи много бързо ще станат едни добри помаци.
+3
 
 
Ако желаят автономия - прав им път да си хванат багажчето и да се върнат обратно в Азия.
+9
 
 
Вижте вторите по големина етнически групи в Европа и се сещайте, какво ни чака всички в скоро време. Това е безкръвната война - претопяване на населението и отцепване на цели райони. Ще разкъсат цяла Европа, докато не я превърнат в мюсюлманска територията - може да е след 100 или 200 години, но ще стане и най-лошото е, че ще е с нашата благословия, защото сме "толерантни"...
+5
 
 
Това не е от днес, амбициите на Санджак са от Юго войните. Образовайте се малко, преди да търсите сензации
+6
 
 
Когато бях малък и започнаха да пишат по вестниците програмата на Сръбската,се чудех какви са тия новини на турски.Е после 2 войни си показаха,какви са новините!!На чалма никакви права.Рано или късно искат своето.Никакви такива,че умерен ислям,че са кротки.Вътре в тях таят злоба и омраза.Всичко обратно в Азия!!Ако ли не ,да целуват кръста!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: