Защо никой не иска наследството на папа Бенедикт XVI?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:42 / 21.06.2023
549
Братовчедите на папа Бенедикт XVI ще наследят парите от неговото наследство, според изпълнителя на последната му воля и завещание. Никой от тези роднини обаче не желае да се възползва от това право. Какви са причините за това? Един от неговите братовчеди вече отказа да приеме наследството, а другите четирима все още не са отговорили. Една от възможните причини за отказа е, че приемайки, наследникът поема всякакви правни искове срещу починалия, съгласно законите за имотите в Германия, където живеят всички негови братовчеди. А при Бенедикт XVI такива не липсват.

Йозеф Рацингер, както беше известен преди да приеме папското си име, е обвиняем в един от най-разследваните случаи на сексуално насилие от духовници в страната.

"Не очаквахме това наследство и животът ни е добре без него“, каза Мартина Холцингер, дъщеря на 88-годишен братовчед на Ратцингер, който отказа правото си за наследство.

Когато папата почина на 95 години на 31 декември 2022 г., неговият дългогодишен помощник, архиепископ Георг Генсвайн, влезе в ролята на изпълнител на завещанието.

"Великолепният Джордж“, както беше известен двойникът на Клуни сред ватиканските журналисти, се свърза с няколкото първи братовчеди, които все още са живи. 

Проблемите на папа Бенедикт започват през 1980 г., когато той е архиепископ на Мюнхен, а свещеникът Петер Хюлерман е преместен в столицата на провинция Бавария от Есен, където е обвинен в осем случая на малтретиране на деца. През 1986 г. получава 18-месечна условна присъда от местен съд за сексуално насилие над 11 момчета.

След това свещеникът е изпратен в Гархинг ан дер Алц, близо до австрийската граница, но случаите на насилие над деца продължават. През 2008 г. той отново е преместен в Бад Тьолц, град, намиращ се на юг от Мюнхен. През 2010 г. той е суспендиран като свещеник и окончателно лишен от сан през 2022 г.

Бившият папа отричаше да знае за Хюлерман до януари 2022 г., когато доклад за сексуално насилие в мюнхенската архиепископия показа, че той е присъствал на среща през 1980 г. свързана с трансфера на Хюлерман и го е одобрил.

Докладът, поръчан от самата архиепископия, го обвинява, че вероятно е излъгал разследващите. Те заключиха, че Рацингер не е предприел действия в четири отделни случая на злоупотреба. Дни по-късно неговият личен секретар Гансуайн каза, че Ратцингер вече си спомня, че е присъствал на срещата на Хюлерман и се оправда с "пропуск при редактирането на изявлението“.

Два месеца след смъртта му Баварското радио съобщи, че "случаят Хюлерман“ е последвал Рацингер и в Рим, където той става влиятелен съветник на папа Йоан Павел II през 1982 г.

Писмо от 1986 г., което той пише, дава разрешение на Ватикана на своенравния свещеник да отслужва литургия с гроздов сок, а не с вино, защото е алкохолик.

На фона на тези разкрития свещеникът Андреас Пер, който сега е на 39 години, твърди, че е бил сексуално малтретиран от Хюлерман през 90-те години в Гархинг ан дер Алц.

Тъй като обвиненията са изтекли по давност, Пер завежда граждански иск за 50 000 евро обезщетение от наследниците и още 300 000 евро от Мюнхенската архиепископия.

Какво все пак включва наследството?

Цялата тази сага нямаше да е се случва, ако Бенедикт не се беше оттеглил през 2013 г., първият, подал оставка от шест века. Обикновено папа, който умира в длъжност, оставя всичко на Светия престол, централното правителство на Римокатолическата църква.

"Папа Рацингер“, както го наричаха италианците, печелеше хонорари от многото книги, които написа, и заплати от университети, в които беше професор по теология. Той също имаше стабилни доходи като архиепископ на Мюнхен.

В първоначалното си писмо до братовчедите на Ратцингер Гансуайн не разкрива нито колко пари са в завещанието, нито колко братовчеди са все още живи, за да си ги поделят. Той също така пояснява, че хонорари за книги, както и лични вещи не са част от него.

Разговаряйки с журналисти през март, той разкри, че има петима братовчеди и че сред тях те ще наследят "това, което все още може да има в банковата сметка“.

Мюнхенската архиепископия допълнително усложни въпроса, като заяви, че е готова да плати "компенсация за страданието на ищеца и да намери подходящо решение за всички искове за щети, които надхвърлят това“.

"Това е като по филмите“, каза озадачен Холцингер, първият роднина на Ратцингер, който се появи, за делото за наследството.

"Аз самият работя в училище, така че децата са много важни за мен. Наистина се интересувам тези неща да бъдат изяснени и всички ищци да получат обезщетенията си.“, добавя още той.

Предстои да стане ясен изходът на делото и дали след него някой все пак ще поиска наследството на Бенедикт XVI, пише bTV.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Обещават на проститутки от България и Румъния, че ще изкарват по ...
Роберт Фицо направи първо изявление след покушението: Убиецът беш...
Главчев: Няма да има никакви наказания за позицията на представит...
Румен Радев за Сребреница: Неуместно е българското правителство д...
МВнР с важно предупреждение към българите в Япония
Българка в Исландия предупреди: Опасността от изригването на вулк...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).