"Зеленият сертификат" трябва да влезе в употреба през юни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
22:23 / 13.04.2021
1384
Единният документ за пътуване на територията на Евросъюза в условията на COVID пандемия трябва да влезе в употреба през юни. Днес Европейският парламент обсъди редица неизяснени въпроси за бъдещия "зелен сертификат“.

Остават 2 месеца до лятото, време няма и затова Европарламентът използва днес ускорена неотложна процедура. Предвидено е гласуване в пленарната зала в Брюксел в края на април. А през май – преговори между трите основни институции – Съвет, Комисия, Парламент. В началото на юни чакаме да заработи пилотната версия на сертификата, а в края на юни би трябвало всеки от нас да може да пътува с такъв.

Христина Славова вече е с две дози и сертификат за ваксина. Работи като туроператор в Поморие. Надява се зеленият паспорт тази година да върне летовниците и тя отново да има работа.

"Да мога да удостоверя във всеки един момент, че аз съм се ваксинирала срещу COVID-19 и не ми се налага да си правя PCR тест при всяко пътуване - влизане и излизане от страната", каза Христина Славова.

Според юристи не би трябвало да има проблем с използването на личните данни за така наречените "залени паспорти“. Информацията, която ще се подава, е дали сме ваксинирани - само за COVID, дали имаме PCR тест или пък, че сме преболедували последните 180 дни.

"Освен това на мястото, което се проверява този сертификат, доколкото в момента ЕК е обяснила, ще става ясно дали това лице отговаря  на едно от трите изисквания, но на практика лицата, които проверяват този сертификат, няма да виждат конкретната информация“, обясни адвокат Мария Шаркова.

"Еврокомисията ще трябва да изчисти доста въпроси до края на май", заяви външния ни министър Екатерина Захариева

"Дали да се признават сертификати за ваксинирани лица от трети страни извън ЕС. България счита, че да! Дали да се признават ваксини, които не са регистрирани от Европейската агенция“, допълни още тя.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Международни новини:
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).