Земята се е разминала с най-мощната магнитна буря от 150 години насам

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:21 / 26.07.2014
489
През 2012 г. Земята се е разминала "на косъм" от мощна слънчева буря, която е можела да разруши всички електрически вериги и да "върне съвременната цивилизация в XVIII век", разкри НАСА.

Изригването от Слънцето, което е станало на 23 юли 2012 г., е предизвикало най-мощния енергиен поток от звездата ни за последните 150 години. Той обаче преминава край планетата ни, стана известно от изявление на космическата агенция на САЩ, публикувано на интернет страницата й в сряда.

Обработените точни данни от спътника СТЕРЕО А (STEREO-A), който следи слънчевите бури, позволява на учените да достигнат до заключението, че магнитната буря от 2012 г може да се сравни единствено с бурята през 1859 г.

Националната академия на науките потвърди, че въздействието на буря от величината на 1859 г., ако връхлети Земята, ще струва на глобалната икономика 2 000 млрд. долара и ще причини щети с безпрецедентен мащаб.

Слънчевите бури могат лесно да нарушат електрическите мрежи и телекомуникациите, интернет, въздушния транспорт или всяка друга система, изградена и работеща на основата на електричеството.

Рискът мощна слънчева буря да удари планетата ни през следващите 10 години е 12%, според физика Пит Райли, който публикува статия по темата в Space Weather, е в началото на годината.


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Състоянието на Роберт Фицо е "критично", вицепремиерът ще поеме н...
Голяма модна верига, която оперира и в България - фалира
Словашките власти призоваха за спокойствие, "страната е на ръба н...
МВнР предупреди българите в Канада и пътуващите натам
Българка в Словакия: Хората тук са много шокирани!
Има секунди, в които Фицо е сам - ако има втори нападател, може с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).