Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зорница Илиева, международен анализатор: Навлизането на Азербайджан в Нагорни Карабах не е изненада
Автор: Харитина Агопян 11:51 / 20.09.2023Коментари (0)749
© YouTube
"Нападението на Азербайджан в Нагорни Карабах не е толкова внезапно, колкото ни изглеждаше вчера“, обясни международният анализатор Зорница Илиева в предаването "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“. Баку обяви операция в защита на конституционния си ред, така нарича атаката си, поясни Илиева. Преди Ердоган да замине за срещата на Общото събрание в ООН, той предложи последническата си роля в разрешаване на конфликта между Азербайджан и Армения. Турският президент предложи Русия също да се включи в усилията за омиротворяване на региона, но не получи отговор. Това означава, че напрежението в Нагорни Карабах вече е взело връхна точка още преди вчерашната дата, смята анализаторът. Конфликтът се корени още от времето на Сталин, когато Нагорни Карабах е бил обявен за автономна област в рамките на Азербайджан. Става дума за десетилетено напрежение, което непрестанно тлее.Предишната гореща точка в това противоборство се случи, когато Азербайджан успя да подчини една територия, завладяна от Армения. Това беше през 2020 г. Тогава Русия изигра посредническата роля между двете държави. В споразумението, според Москва, Армения приема, че част от Нагорни Карабах принадлежи на Азербайджан.

"Местните арменци са се въоръжили, построили са бункери и са направили окопи. Тези оръжия от Армения минават по пътя, който свързва Армения с Нагорни Карабах в помощ на арменската част на Нагорни Карабах. Повод за нахлуването е убийството на 6-има цивилни азербайджанци. Пресата в турция отразява събитията, като ги нарича "азербайджански турци“. Азербайджан атакува първо системата за противовъздушна отбрана в Нагорни Карабах, заплашва със сухопътни действия“, представи хронология на събитията Илиева.

За Русия това е ключов регион и тя винаги ще защитава Кавказ, убедена е тя. Ердоган призовава Азербайджан да прекрати бойните действия. Мария Захарова от името на Москва призова за успокояване на обстановката и за съхраняване живота на руските сили, които са в региона. След започване на войната в Украйна Ереван непрестанно съобщаваше, че Русия не изпълнява добре ролята си на посредник на мира и че заема страната на Баку. "Антируските настроения в Ереван не могат да не гневят Москва“, обясни анализаторът.

Арменците в областта протестират с идеята, че руснаците са ги "предали“. "Използва се ситуацията, че Русия е във война и се смята, че тя няма сили да се съпротивлява на всяко напрежения по границите й. Проруските лобите в Армения и в Азербайджан продължават обаче да съществуват. В Грузия излезе съобщение, че се подготвя преврат от украинските тайни служби, които са искали смяна на управление в Тбилиси. Създават се силни антируски настроения в региона на Кавказ с цел отколняване вниманието на Русия от войната в Украйна. Става дума за цяла стратегия, която включва и Финландия“, направи обзор на региона Зорница Илиева.

Не можем да кажем каква точно докъде ще стигне Азербайджан. Целта е да се превземе цялата територия на Нагорни Карабах и тя е осъществима с оглед военното превъзходство на Азербайджан над Армения, даде оценка Илиева. "Тук дипломацията трябва да каже тежката си дума. Президентът Алиев обеща да разговаря с местните арменци и това ще даде посока на следващите му действия“, завърши анализа си Зорница Илиева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Наводнения 2024
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: