Шведска кухня с български привкус
Автор: Екип Varna24.bg 08:56 / 24.06.2021Коментари ()1833
В Швеция едва 11% от населението страда от затлъстяване – това е една от държавите, в която хората водят здравословен начин на живот въпреки, че е сравнително бедна на плодове и зеленчуци.

Всъщност цялата традиционна шведска кухня се развива като резултат от наличието или липсата на слънчева светлина и високи температури. Дългите и студени зими подтикват шведите да консервират цялата палитра от продукти, която събират лятото. В България също имаме този маниер и той ни е завещан още от прароднините ни – просто му казваме зимнина.

Освен складирането на храна, присъщи за шведите са и кулинарните техники на мариноване, осоляване, опушване, ферментация и други, които значително удължават живота на продуктите. Събраните от гори и полени плодове като ягоди, боровинки, малини и др. се консервират най-често в мармалади, сладка и сиропи. Едно от най-прочутите шведски сладка е това от пресни червени боровинки, които се използват за гарниране на месни кюфтенца и сладки деликатеси.

Домашната храна е на почит в Швеция

И това е една от големите прилики с кулинарната култура в България – все повече търсим традиционния, домашен вкус, както и продукти от лична реколта. Шведите си имат дума и за това и тя е "husmanskot“ или още "кухнята на баба“. Всичко, което живее в естествената си среда в студения шведски климат, се произвежда на място.

Интересен е маниерът за хранене на шведите – поколения наред растат с грахова супа и вече споменатите деликатеси със сладко от червени боровинки, които по традиция се ядат в четвъртък. В България няма подобен обичай за хранене през определен ден в седмицата, но въпреки това можем да се похвалим с традиционното кисело мляко, с което нашите баби са ни захранвали от малки.

Кафе и страст

Докато в България обикновено пием кафе на закуска, в Швеция всяко хранене завършва с тази ароматна напитка. Дори нещо повече – ние консумираме кофеина за ободряване и освежаване, а за шведите това е елексир за отпускане и пълноценна почивка.

Последни проучвания посочват, че 67% от шведите консумират кафе, но можем да кажем, че това се отнася и за всички скаднинавски страни – те консумират най-много на глава от населението. Явно и българите се причисляват към тези народи, защото проучвания от 2019 показват, че тук процентът хора, консумиращи кафе, е отново около 70%.

Прочутата шведска херинга "Surströmming“

Известността на тази риба се крие в начина ѝ на приготвяне – тя се лови през пролетта, осолява се и ферментира, след което се консервира. Послевкусът обаче се оказва истинският деликатес – сладко-кисела, с дъх на Балтийско море.

Интересно е, че някои авиокомпании забраняват на пътниците да се качват с консерви в борда на самолета, затова, ако искате да вземете от Швеция Surströmming, опитът може да се окаже неуспешен. Въпреки това прочутите шведски деликатеси и продукти могат да се намерят в България, дори на родното Черноморие. Отскоро ИКЕА Варна може да се похвали с още по-голям асортимент в магазина за шведски храни, включващ разнообразие от охладени и замразени продукти. Там могат да бъдат намерени и емблематичните шведски кюфтенца, заедно с лесни рецепти за тяхното приготвяне. Комбинирани с националното кисело мляко се получава интернационално добра експлозия от вкусове.

А ако все пак предпочитате готовите решения, можете да се възползвате и от новите предложения в ИКЕА Бистро, Delta Planet Mall – хот дог и сьомга филе със зърнен микс и сос по избор.

Шведските вкусове са още по-близо – само на една ИКЕА разстояние. А как ще ги съчетаем .. си е българска работа!
Рекламна публикация
РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Shvedska-kuhnya-s-bulgarski-privkus-1097809
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.