Надникнете в "черната кутия" на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:41 / 28.02.2014Коментари ()907
©
На 01 март 2014 г. (събота), от 10.00 до 17.00 часа Черната кутия, която вече промени представите на хората за псориазиса - в София, Велико Търново, Пловдив и Бургас ще посети Варна.

Дългоочакваното събитие ще се състои на пл. "Независимост" 1 (до Оперетен театър - Варна). На мястото ще ви очаква председателят на "Асоциация на Хората с псориазис и Псориатични усложнения" - Женя Ценовска.

На 18 декември 2013 г. минаващите покрай метростанция "Сердика" в Столицата бяха изненадани от инсталирана "черна кутия" с размери на стая и с отпечатани провокативни послания върху нея - "Изпитвам трудности да си намеря работа", "Псориазисът не ми пречи да обичам истински", "Никога не нося дрехи с къс ръкав, къси панталони и поли."

Много хора се осмелиха да влязат в "черната кутия" и да разберат повече за инициативата на "Асоциация на хората с псориазис и псориатични усложнения". За първи път в България по подобен начин се дава гласност на едно социално заначимо заболяване какво е псориазисът, както и за неговите обществени и психологически аспекти. "Черната кутия" представлява мултимедийна зала, в която всеки може да види двете страни на заболяването: псориазисът, когато не се лекува и как това повлиява човешкият живот и псориазисът като заболяване, което не пречи на хората да водят пълноценен социален живот, когато има лечение.

Част от хората влезли в "черната кутия" на излизане споделиха, че никога не са се замисляли за това какво преживява човек с псориазис, както и не са знаели какво се случва, когато пациентът не лекува псориазисът.

Псориазисът е хронично незаразно заболяване, свързано с имунната система, която кара кожните клетки да се делят твърде бързо. Това води до образуване на псориатични плаки, най-често разпознаваеми на лактите, коленете, кръста, скалпа, ухото. Много често, когато плаките са видими и заболяването излезе на "светло" - хората срещат неразбиране и дори невъзможност да си намерят работа, поради погрешното схващане, че заболяването е заразно. За много пациенти освен естетичен проблем, псориазисът представлява и рисков фактор за развитие на сериозни животозастрашаващи заболявания като инсулт, злокачествени заболявания, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, диабет тип 2 и артрит.

Всеки ще може да промени собствените си представи и заблуди за заболяването.

Влез в черната кутия!

Подай ръка на хората с псориазис, да излязат на светло!



https://www.varna24.bg/novini/varna/Nadniknete-v-chernata-kutiya-na-Varna-481317
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.