Кметът с добри новини за работещите в градския транспорт на Варна, пенсионерите, учениците и инвалидите
Автор: Пламена Николова 14:33 / 30.08.2019Коментари ()18825
© Varna24.bg
По-добри условия на труд и по-високо заплащане за работещите във фирма "Градски транспорт" договориха днес кметът на Община Варна Иван Портних, Пламен Димитров, лидер на КНСБ и лидерът на транспортните синдикати у нас Екатерина Йорданова, предаде репортер на Varna24.bg.

"След подписването още през февруари на колективният трудов договор в дружеството и на база на приоритетите за по-стабилна работна среда и опазването на по-добра обществена услуга за варненци и гостите на града, достигнахме до споразумение, което дава по-дългосрочна сигурност наработещите в дружеството. То касае перспектива от три години, в която ще следваме последователна политика за подобряване условията на труд и възнагражденията.

Това е поредна стъпка за подобряване на обществената услуга градски транспорт. Преминахме през една сериозна трансформация като дружеството пое 50% от линиите от частен превозвач. С много усилия успяхме до момента да придобием 100% от обслужване на линиите и успоредно с това се обнови с три стъпки подвижния състав.

Имаме 85 нови автобуса и 30 нови тролейбуса, които се движат по улиците на града ни. Подадохме вчера апликационната форма към управляващия орган за нови 60 електробуса, което е много сериозна стъпка за постигане на 100% обновяване ва автопарка. Това е част от мерките, които предприемаме за подобряване на атмосферния въздух в града, защото електробусите са екологично чисти.

До средата на септември се надявам да бъде подписан договора между общината и управляващия орган, след това ще стартира процедура по избор на доставчик на новите електробуси и избор на изпълнител за изграждането на необходимите зарядни станции на територията на депото на градския транспорт и на обръщачите на "Почивка" и "Владиславово". От една страна се стараем да създадем по-добри условия за гражданите, които ползват обществения транспорт, от друга страна за хората, които предоставят тази услуга.

Когато те са мотивирани и имат нормална и сигурна работна среда, можем да очакваме по-високо качество на транспортната услуга. Имаме и следващата стъпка, в началото на следващата седмица ще внесем промяна в наредбата за абонаментните карти за студенти, пенсионери, учащи и хора в неравностойно положение. Тези групи ще получат още по-добри условия за ползването на градския транспорт във Варна. Ще внеса проекта на споразумение на следващата сесия на Общинския съвет, за да продължим да изпълняваме начертаните политики в сферата на обществения транспорт", каза кметът.  

От своя страна Пламен Димитров благодари на Иван Портних за продължаващото партньорство. 

"Най-важно са парите, кой каквото да ти говори става въпрос за пари. В случая ние говорим за ангажименти, които се поемат от кмета да внесе в Общинския съвет предложението за три години напред да са гарантирани по-високи доходи и увеличение на фонда за работни заплати с минимум 10%. ", каза синдикалният лидер.

София и Варна са пример как диалогът може да води до реални резултати. Качествената услуга е пряко свързана с привлекателните работни места, когато хората са мотивирани, като условия на труд и заплати, резултатите не закъсняват“, заяви Екатерина Йорданова, която отговаря за сектор "Транспорт“ в синдиката. По нейни данни в момента в "Градски транспорт“ ЕАД работят около 1030 души, а средната заплата е 1100 лв.

"Предвид важността на темата и желанието ни да осигурим сигурност на работещите в общинското дружество, подобряване на обществената услуга, както и пресичане на външни опити за поддържане на напрежение във фирмата, се ангажирам да поставя въпроса максимално бързо на заседание на Общинския съвет, в рамките на този мандат, след спазване на съответните процедури. Надявам се на широка политическа подкрепа“, заяви Тодор Балабанов, председател на Общински съвет - Варна.

Повече-вижте във видеото!



https://www.varna24.bg/novini/varna/Kmetut-s-dobri-novini-za-raboteshtite-v-gradskiya-transport-na-Varna-pensionerite-uchenicite-i-invalidite-894701
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.