Варна ще има държавно училище по дигитални технологии, ще подготвя кадри в сферата на изкуствения интелект
Автор: Пламена Николова 09:59 / 19.09.2019Коментари ()4503
© Varna24.bg
Бивши и настоящи студенти от
Икономически университет:
виж още
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - Варна:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Варна ще има държавно училище по дигитални технологии, което ще функционира към Икономическия университет и Техническия университет в морската столица.

То трябва да подготви кадри, които да превърнат града в центъра на модерните технологии и изкуствения интелект, съобщи във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде репортер на Varna24.bg.

"Днес ще се видя с академичните съвети и ръководствата на ИУ и ТУ Варна, за да обсъдим идеята за създаването на държавно училище, което в началото ще бъде към МОН в партньорство с двете висши училища, условно наименувано по компютърни системи и компютърно моделиране. Знаете, че в Бургас беше открито такова общинско училище, в София и Правец имаме такова.

Това училище във Варна ще се помещава в сградения фонд на университета, разполагаме със свободен сграден фонд в кампуса на ТУ Варна. Имаме информация, че Община Варна също ще се включи, училището може да бъде и общинско.

Варна трябва и ще бъде един от центровете за развитие на информационните технологии в страната. От информационните технологии много зависи за в бъдеще дали ние ще бъде развита или догонваща страна. В следващите десетилетия предстоят още по-мащабни трансформации от тези, които имаме до момента в развитието на изкуствения интелект и влизането му в редица професии. Това ще промени драстично  добавената стойност между страните, между регионите, в различните бизнеси и е много важно да имаме повече специалисти в областта на моделирането, на компютърното програмиране, на дигиталната креативност, да подготвим повече кадри.

Въведохме предметът дигитално моделиране от трети клас, знаете, разширяваме в гимназиален етап процента на ученици в профили и професии, свързани с информационните технологии и компютърните системи. Това, което стартираме е една национална програма, нарича се "Старт за IT кариера", за ученици в гимназиален етап, които се обучават в други професионални направления, но се обучават допълнително като приложни програмисти", каза министър Вълчев. 

Какво още коментира министърът вижте във видеото! 

Министър Красимир Вълчев е в града за тържествено откриване на новата учебна година, което стартира в 10 часа в Аулата на ИУ-Варна. По-късно образователният министър ще участва в откриването на почетна стена на стратегическите партньори на Икономически университет – Варна, посветена на предстоящата 100-годишнина на първото висше икономическо училище в България.

В 11:30 часа Красимир Вълчев и кметът на Варна Иван Портних ще посетят факултета по дентална медицина за  откриване на новите зали за симулационно обучение по дентална медицина в МУ-Варна.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varna-shte-ima-durzhavno-uchilishte-po-digitalnitehnologii-shte-podgotvya-kadri-v-sferata-na-izkustveniya-intelekt-899239
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.