Възстановяват автентичния вид на емблематични обекти в Морската
Автор: Пламена Николова 12:44 / 15.04.2019Коментари ()3476
Мостчето на желанията в Морската градина ще бъде възстановено в автентичният му вид по снимки на стари варненци и архивна информация, научи Varna24.bg.

Конструкцията беше демонтирана наскоро и в момента обектът е ограден, а в близост е поставено информационно табло, от което става ясно какво предстои да се направи в зоната на Алпинеума. 

От информацията става ясно, че мостчето ще бъде възстановено от масивен иглолистен материал /лиственица/. Ще бъдат възстановени водните ефекти в Алпинеума, ще бъде възстановена настилката от варовикови плочи, скалните групи ще бъдат почистени. Предстои в района да бъде извършена санитарна резитба, реконструкция на тревни площи и внасяне на характерна Алпийска растителност. Ще бъде възстановено и парковото осветление.  

Автентична визия ще има и макетът на Черно море пред Аквариума в Морската градина. Там предстои възстановяването на макетната карта и изграждане на нови инсталации за циркулиране и филтриране на водата в коритото на макета. Ще бъдат възстановени бронзовите надписи, които преди време са били демонтирани и се съхраняват на склад. Ще бъдат възстановени и обогатени заобикалящите макета зелени площи и добавяне на нови растителни групи. Ще бъде преасфалтирана и компрометираната алея в близост.

Реконструкцията на двата обекта е част от ремонтите, които се извършват в парка. Както вече съобщихме, скатът на алеята под Морското казино, която води към Крайбрежната алея, е почти готов. Предстои и възстановяване на розариума. 

Припомняме, че около 48 декара обща площ ще бъдат ремонтирани в парка. Предвидената сума за цялостната дейност е почти 2.5 милиона лева.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Vuzstanovyavat-avtentichniya-vid-na-emblematichni-obekti-v-Morskata-862925
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.