Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
100 български знамена ще бъдат дадени на жителите на село Голица за Петльовден
Автор: Екип Varna24.bg 15:20 / 02.02.2011Коментари (1)2047
© Impact Press Group
Снимка: Архив.
100 осветени български знамена ще бъдат връчени на жителите на село Голица по повод празника Петльовден. На селския площад пред паметника на петела започна и селското веселие. Това съобщи кметът на селото Добрин Златев. Български трикольор ще получи всяка една къща в населеното място, защото почти във всяка от тях има мъжка рожба. В Голица традиционният селски празник се отбелязва вече повече от 50 години. В миналото на този ден майката на мъжко чедо колила петел, правила кръстен знак на прага на къщата и по челата на момчетата. На трапезата задължително се слагало гозба от варен петел, зелник с булгур и сирене, греяно вино, прясна питка, кравайчета. Кметът поясни, че празникът е важен за голичани. Не се знае кога е дадено началото на тържествата и защо се празнува този ден. Смята се, че е във връзка с местния патриотизъм, традицията и това, че денят се явява като емоционален отдушник през зимата. По адресна регистрация в Голица живеят около 700 души. Хората в селото от край време се занимават основно със скотовъдство. Част от тях и сега се занимават със скотовъдство, други с дърводобив и една малка част със земеделие, тъй като селото е разположено в полупланински район. Демографската криза е ударила и Голица. Не повече от три са децата, родени през 2010 година, а за настоящата учебна година не е имало първокласници, посочи кметът. Според него причината е, че в селото няма поминък. Младите хора, регистрирани в селото, живеят и работят във Варна и се връщат по родните си места през почивните дни. Но любовта им към родното място остава непроменена. Въпреки, че денят е работен за много от живущите във Варна, те се освобождават и прибират за селския празник.

Село Голица се намира в Източна Стара планина на 58 км. от Варна и на 20 км. от град Долни чифлик. От землището на селото извира Голишката ряка, която по-надолу се съединява с Еркешката и образуват река Двойница. Селото заедно със с. Козичино (Еркеч) и с. Аспарухово (Ченге) е един от центровете на т.н. етнографска група ваяци. Корените на това село се крият много назад във вековете самите голичани се имат за преки потомци на аспаруховите прабългари който са останали като остров между славянското население. В селото се говори на много интересен архаичен диалект, запазен и до днес. Голичани са много добри колонизатори като са предали диалекта и фолклора си на много села от Варненска, Бургаска и Добричка област.

Източник: Радио "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на niknay
премахни филтъра

0
 
 
Във всеки български дом трябва да има знаме ана национални и църковни празници да се по балкони, покриви и прозорци - дасе знае кой живее там.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Лято 2024
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: