Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
2100 хектара гора стават първия по рода си у нас демонстрационен учебен обект
Автор: Екип Varna24.bg 11:07 / 07.04.2016Коментари (0)968
©
Уникален за страната ни демонстрационен учебен обект стартира в държавните горски територии, които попадат в землищата на селата Александрия, Бистрец, Огняново и Телериг, община Крушари. 

Инициативата е на Североизточно държавно предприятие и Държавно горско стопанство "Генерал Тошево". Пилотният проект цели разнообразните лесовъдски дейности да се изследват в дългосрочен план, за да се подобрят възобновяването и запазването на генетичните ресурси, добива на дървесина, възможностите за природосъобразно, многофункционално и устойчиво стопанисване на горите.

Демонстрационният учебен обект ще се обособи върху площ от 2100,4 хектара, от които 2013,3 хектара са залесени. Преобладават церовите насаждения, но за тези горски територии са характерни и видове като благун, космат дъб, акация, гледичия, сребролистна липа.

За реализацията на проекта неслучайно е избрана най-североизточната част на България, където средно годишните валежи са относително най-слабо изразени, поради което и продуктивността на дървостоя е сред най-ниските.

Предвижда се при детайлен времеви график и след съгласуване с РДГ - Варна, в зависимост от насажденията да се извършат редица лесовъдски мероприятия, които ще позволят да се изучава динамиката и развитието на възобновителния процес в гората с хоризонт до 2025 г. 

Така демонстрационният обект ще се превърне в безценен източник на нови знания за опазването на горските територии в екологичен, икономически и социален аспект.

Проектът ще предлага възможности за практическото обучение на ученици и студенти. Предвидените дейности ще се осъществяват с участието на научни работници от Лесотехническия университет в София и Института за гората при Българската академия на науките, под методическото ръководство на д-р инж. Йордан Петров. Заедно с д-р инж. Мартин Борисов и инж. Мария Кирилова той е част от научния екип, определен с решение на Управителния съвет на СИДП и ангажиран с изпълнението на мероприятията.

В пълно съответствие със законовите разпоредби демонстрационният учебен проект стартира в Седмицата на гората, но се очаква през следващите десет години да даде ценни насоки за работа на лесовъдите.

Североизточно държавно предприятие, част от което е и ДГС "Генерал Тошево", стопанисва държавните горски територии в 4 административни области - Варна, Добрич, Търговище и Шумен. В състава му влизат 13 горски и 5 ловни стопанства. Дейността на СИДП обхваща 287 892 хектара, 94% от които са залесени. Предприятието разполага и с 9 горски разсадника, от които 2 са с национално значение. Броят на произведените фиданки възлиза на 2,5 млн.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: