Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
54 000 лева са отпуснати за проучване на най-стария солодобивен център
Автор: Екип Varna24.bg 14:38 / 20.08.2010Коментари (0)360
54 000 лева са отпуснати за проучване на най-стария солодобивен център край Провадия. Това каза проф. Васил Николов, ръководител на разкопките. 27 000 лева ще бъдат отделени за разкопки и проучване на самия център. Николов допълни, че още 27 000 лева са предвидени за реконструиране на защитно съоръжение намиращо се в солодобивния център и допълни, че най-старата отбранителна система от праисторически времена е запазена именно там. "Трябваше да запазим каменните бастиони, като единия вече е покрит, а другия беше по-лошо запазен", обясни археолога. Той обясни, че от зимата върху бастиона има нанесени малко щети, тъй като не са стигнали парите, за да го покрият, но се с отпуснатите средства ще бъдат възстановени два паднали камъка.

Във връзка с археологическите проучвания на центъра до дни се очаква същинската дейност да започне, като по думи на проф. Николов в момента нещата се уточняват организационно. Предвижда се от 1 септември близо 15 археолози да вземат участие в разкопките, като тогава ще започне и същинската част.

По повод предстоящия международен симпозиум в Провадия посветен на най-стария солодобивен център Васил Николов заяви, че е предвидено да бъде направена и изложба с предмети открити именно там. Ще бъдат представени 202 експоната открити именно там. За самия симпозиум, който ще бъде под надслов "Сол и злато" се предвижда да присъстват над 70 специалисти, от които 30 са чужденци. Николов допълни, че всички специалисти по праисторическо солодобиване от 10 държави са потвърдили своето участие. Причината към симпозиума е огромен по ред причини според специалиста. Основното е, че край Провадия проучването е сравнително от скоро, докато в Германия проучванията на солодобивните центрове са на повече от 100 години. Интересното на този център е, че той е най-южното солно находище на Балканите, а от там надолу няма нищо друго. Именно това е и огромното значение на това находище, за производството на сол, което е обхващало един огромен регион на Югоизточна Европа.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: