Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Апокалиптична гледка на Дамбата след бутането на терасите
Автор: Екип Varna24.bg 11:18 / 02.05.2012Коментари (2)1346
© Народно дело
"Явно, че вълните са били много големи. Щетите са огромни", коментират заблудени туристи по крайбрежната алея на Балчик, които не знаят, че терасите на заведенията не са съборени от стихията, а от държавата. Това беше чарът на Дамбата, а сега е толкова грозно и изглежда апокалиптично, коментира служител в един от ресторантите. Всички се надяват, че скоро ще се намери изход и терасите ще бъдат възстановени. В момента обаче положението е трагично. Металните конструкции са отрязани и оставени върху камъните на пристанището. Туристите си правят снимки, мислейки, че това е спомен от зимното бедствие, което ни сполетя.

Проверки показаха, че съоръженията са незаконни - изградени са без строителни разрешителни, а част от тях направо стъпват в морето. Някои от конструкциите изглеждат доста паянтови и опасни. Търговците не крият, че търпят загуби, защото така губят по-голяма част от масите. В летните месеци ще бъде трудно да се седне да се пие дори едно кафе. Кметът на Балчик Николай Ангелов все още очаква типов проект, за да бъде възстановена една от атракциите на морското градче.

Заради отрязания достъп до Двореца
Камериерка обикаля 4 км, за да стигне до работата си

С около 4 километра се е удължил маршрутът на камериерка, след като Софийският университет отряза безплатния достъп на жителите на града до Двореца в Балчик. "Всеки ден трябва да ставам по-рано, за да заобиколя комплекса и да стигна до местоработата си, което е абсурдно, защото преди минавах директно през парка, а сега искат да си плащам вход", коментира жената. Ако трябва да си спести допълнителния километраж, според новите условия, които е поставил Софийският университет, тя трябва да плаща всеки ден по 10 лева билетче, колкото плащат туристите, но за да прекарат поне половин ден в уникалните градини на кралица Мария.
Неслучайно балчиклии с нетърпение чакат датата 10 май, за когато местният Общински съвет е насрочил протестни действия. Преди да се вземе това решение, хората говореха, че тъй като на касите в Двореца работят балчиклии, просто няма да се подчинят на заповедта и както преди ще пускат без пари посетителите, които са жители на града. Доскоро това ставаше само срещу лична карта. "Да, наистина такива бяха заканите, но това не се случи по простата причина, че хората се страхуват за работните си места. Никой не би рискувал в тази криза и безработица. Но протестът, на който ще стане свидетел целият град, е нещо друго", коментира един от служителите на туристическия обект. Той посочи, че след като е влязла в сила забраната балчиклии да посещават парка си безплатно, по алеите почти не се чува българска реч. Сезонът все още не е в разгара си, но за сметка на това през касите на Двореца през почивните дни минават стотици румънци, дошли да се поразходят. И да си припомнят историята на кралица Мария.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Чиста от метал дамба/камъни/ Висок 80-100см. парапет и масички с чадъри, свещи и цветя.Това е проект и визия и туризъм и бизнес. НО май никой от местните "бизнесменни" не е видял на живо Дамбата в Пирея, Крит, Ливорно, Нева, Истамбул и т.н. Бизнес ще има и без терасите но под кракати ни да има асфалт/плочки а не ронещ се бетон-както бе Дамбата/ама как бизнес-туристически звучи-ДАМБА!!!
+1
 
 
След като терасите са незаконни и търговците бяха принудени да ги съборят, сега ще трябва да почистят останките / абсолютно всички остатъци от бетон и желязо/ и да възстановят ивицата във вида преди строежа.Какво има толково да се умува? Въпроса е някой да изиска и контролира това - общината и кмета. Да не говорим, че дамбата се презастрои и туристите трябва да слаломират между многобройните сергии и щандове. Няма зелени площи и пейки, например, както е в други курорти. Късно е за типов проект, защото всичко е застроено. Терасите скриваха прекрасния изглед към морето.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Войната в Украйна
Великден 2024 г.
Лоша инфраструктура във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: