Апокалиптична гледка на Дамбата след бутането на терасите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
11:18 / 02.05.2012
1351
"Явно, че вълните са били много големи. Щетите са огромни", коментират заблудени туристи по крайбрежната алея на Балчик, които не знаят, че терасите на заведенията не са съборени от стихията, а от държавата. Това беше чарът на Дамбата, а сега е толкова грозно и изглежда апокалиптично, коментира служител в един от ресторантите. Всички се надяват, че скоро ще се намери изход и терасите ще бъдат възстановени. В момента обаче положението е трагично. Металните конструкции са отрязани и оставени върху камъните на пристанището. Туристите си правят снимки, мислейки, че това е спомен от зимното бедствие, което ни сполетя.

Проверки показаха, че съоръженията са незаконни - изградени са без строителни разрешителни, а част от тях направо стъпват в морето. Някои от конструкциите изглеждат доста паянтови и опасни. Търговците не крият, че търпят загуби, защото така губят по-голяма част от масите. В летните месеци ще бъде трудно да се седне да се пие дори едно кафе. Кметът на Балчик Николай Ангелов все още очаква типов проект, за да бъде възстановена една от атракциите на морското градче.

Заради отрязания достъп до Двореца
Камериерка обикаля 4 км, за да стигне до работата си

С около 4 километра се е удължил маршрутът на камериерка, след като Софийският университет отряза безплатния достъп на жителите на града до Двореца в Балчик. "Всеки ден трябва да ставам по-рано, за да заобиколя комплекса и да стигна до местоработата си, което е абсурдно, защото преди минавах директно през парка, а сега искат да си плащам вход", коментира жената. Ако трябва да си спести допълнителния километраж, според новите условия, които е поставил Софийският университет, тя трябва да плаща всеки ден по 10 лева билетче, колкото плащат туристите, но за да прекарат поне половин ден в уникалните градини на кралица Мария.
Неслучайно балчиклии с нетърпение чакат датата 10 май, за когато местният Общински съвет е насрочил протестни действия. Преди да се вземе това решение, хората говореха, че тъй като на касите в Двореца работят балчиклии, просто няма да се подчинят на заповедта и както преди ще пускат без пари посетителите, които са жители на града. Доскоро това ставаше само срещу лична карта. "Да, наистина такива бяха заканите, но това не се случи по простата причина, че хората се страхуват за работните си места. Никой не би рискувал в тази криза и безработица. Но протестът, на който ще стане свидетел целият град, е нещо друго", коментира един от служителите на туристическия обект. Той посочи, че след като е влязла в сила забраната балчиклии да посещават парка си безплатно, по алеите почти не се чува българска реч. Сезонът все още не е в разгара си, но за сметка на това през касите на Двореца през почивните дни минават стотици румънци, дошли да се поразходят. И да си припомнят историята на кралица Мария.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (2)
Още новини от Регионални новини:
Зловещо убийство: Откриха обгорени тленни останки на мъж
57-годишен мъж от село Новачене е изчезнал след скандал 
Калин Стоянов: Собственикът на оръжието, с което дете рани друго ...
Калин Стоянов: Превишена скорост е очевидната причина за тежката ...
Взрив в домашна нарколаборатория в Хасково, мъж е тежко ранен
Американец с близо 3 промила алкохол в кръвта катастрофира на АМ ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).